30 år efter Hyséns sex getingar på Wembley

I en annan tid var han en av världens bästa fotbollsspelare. I dag är Glenn Hysén arbetare i tramsfabriken.

En dam kommer in i en sexshop. Hon går fram till dildohyllan och säger: ›Kan jag få köpa den där röda?‹ ›Tyvärr‹, säger butiksinnehavaren. ›Det är en brandsläckare.‹« En gröt av bullriga skratt fyller luften i bussen. Mannen som just drog sin favoritvits ler sitt breda leende och slår sig ner igen bredvid chauffören. Han heter Glenn Hysén och han är här för att underhålla.

Scenen är hämtad ur serien Hyséns, visad i Kanal 5 under hösten. Visst har den gamle backhjälten redan synts i ett flertal realitysatsningar: FC Z, Farmen VIP, Kändishoppet, Let’s Dance … Men dokusåpan som bär hans namn är den första som placerar honom helt i centrum. Som fotbollsspelare har han ett CV vars tyngsta poster i en nutida kontext hade gjort både honom och hans närmaste ekonomiskt oberoende. Men han tillhör fel generation. Han måste försörja sig.

Annons

Hans lättsamma attityd har blivit ett signum som säger lika tydligt vem han är som en gång i tiden klubbmärket på bröstet gjorde. Twittersignaturen »Ha d gott« är hans nya uniform. Att via TV:n följa honom i vardagen är intressant inte bara som förströelse, utan också som en studie i hur en före detta idrottsman förvandlats till clown och hur den resan säger något om samtiden. 

Dokusåpan som format fick sitt genombrott kring millennieskiftet. Genom att filma verkliga människor utan manus kunde TV-kanalerna göra stora mängder billigt nöje med hög chockfaktor. Med genrens fokus på vanligt folk kom också ett inneboende krav på hög autenticitet. Det som visas i rutan måste uppfattas som äkta.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?