30 år efter Hyséns sex getingar på Wembley

I en annan tid var han en av världens bästa fotbollsspelare. I dag är Glenn Hysén arbetare i tramsfabriken.

En dam kommer in i en sexshop. Hon går fram till dildohyllan och säger: ›Kan jag få köpa den där röda?‹ ›Tyvärr‹, säger butiksinnehavaren. ›Det är en brandsläckare.‹« En gröt av bullriga skratt fyller luften i bussen. Mannen som just drog sin favoritvits ler sitt breda leende och slår sig ner igen bredvid chauffören. Han heter Glenn Hysén och han är här för att underhålla.

Scenen är hämtad ur serien Hyséns, visad i Kanal 5 under hösten. Visst har den gamle backhjälten redan synts i ett flertal realitysatsningar: FC Z, Farmen VIP, Kändishoppet, Let’s Dance … Men dokusåpan som bär hans namn är den första som placerar honom helt i centrum. Som fotbollsspelare har han ett CV vars tyngsta poster i en nutida kontext hade gjort både honom och hans närmaste ekonomiskt oberoende. Men han tillhör fel generation. Han måste försörja sig.

Hans lättsamma attityd har blivit ett signum som säger lika tydligt vem han är som en gång i tiden klubbmärket på bröstet gjorde. Twittersignaturen »Ha d gott« är hans nya uniform. Att via TV:n följa honom i vardagen är intressant inte bara som förströelse, utan också som en studie i hur en före detta idrottsman förvandlats till clown och hur den resan säger något om samtiden. 


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 1-2019 (28 januari 2019) och är skriven av .