30 år efter Hyséns sex getingar på Wembley

I en annan tid var han en av världens bästa fotbollsspelare. I dag är Glenn Hysén arbetare i tramsfabriken.

En dam kommer in i en sexshop. Hon går fram till dildohyllan och säger: ›Kan jag få köpa den där röda?‹ ›Tyvärr‹, säger butiksinnehavaren. ›Det är en brandsläckare.‹« En gröt av bullriga skratt fyller luften i bussen. Mannen som just drog sin favoritvits ler sitt breda leende och slår sig ner igen bredvid chauffören. Han heter Glenn Hysén och han är här för att underhålla.

Scenen är hämtad ur serien Hyséns, visad i Kanal 5 under hösten. Visst har den gamle backhjälten redan synts i ett flertal realitysatsningar: FC Z, Farmen VIP, Kändishoppet, Let’s Dance … Men dokusåpan som bär hans namn är den första som placerar honom helt i centrum. Som fotbollsspelare har han ett CV vars tyngsta poster i en nutida kontext hade gjort både honom och hans närmaste ekonomiskt oberoende. Men han tillhör fel generation. Han måste försörja sig.

Hans lättsamma attityd har blivit ett signum som säger lika tydligt vem han är som en gång i tiden klubbmärket på bröstet gjorde. Twittersignaturen »Ha d gott« är hans nya uniform. Att via TV:n följa honom i vardagen är intressant inte bara som förströelse, utan också som en studie i hur en före detta idrottsman förvandlats till clown och hur den resan säger något om samtiden. 


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto