Jakten på en ordinarie tröja

Hemlig kontakt på Svenska fotbollförbundet möjliggör svårslagen garderob.

Kristoffer Gustafsson är precis som Olof Mellberg uppväxt i Gullspångs kommun i Västergötland. Nyligen bestämde han sig: han skulle köpa en gammal Mellbergtröja. »Kul att ha när man spelar tennis«, tänkte han. »Helst från Aston Villa- eller Juventustiden.« Kristoffer gav sig ut på nätet. På en auktionssajt fanns en tröja som Mellberg påstods ha spelat i just i Italien. 1 200 spänn skulle säljaren ha. Lite senare hittade han en annan försäljare. Denne krävde 450 euro för sin svartvitrandiga Mellbergtröja. För dyrt. Allt väckte frågor: Hur kom säljarna över dessa använda tröjor? Hur stor var marknaden? Och inte minst, i egenskap av potentiell kund: Hur ofta blev man blåst? 

Kristoffer surfade vidare och hamnade på en podcast vid namn The Design Football Podcast. I ett av avsnitten intervjuades grundarna bakom Classic Football Shirts – ett Manchesterbaserat företag som drar in miljontals pund varje år på att sälja såväl oanvända som använda matchtröjor (när denna text skrivs finns bland annat Ronald de Boers landslagströja från Nederländernas premiärmatch i EM 1996 mot Skottland till försäljning för 499 pund). Killarna bakom Classic Football Shirts – de började under studenttiden med ett startkapital på 100 pund – berättade i podcasten att det mycket riktigt finns många skojare i tröjbranschen. Kristoffer förstod att han klivit in i en mörkare värld än han kunnat föreställa sig. Lycksökare och bedragare fanns bara några klick bort. Han googlade vidare, in på oldfootballshirts.com – en sajt där samlare lägger upp foton på matchtröjor som är till salu. Ett namn dök upp lite överallt: Jerker Emanuelson. Kristoffers nyfikenhet var så stor att han började söka på Jerkers namn. Snart visste han att Jerker är en 60-årig svensk man som bor granne med skogen mellan Skara och Trollhättan, att han hobbydriver skivbolaget Sound Asleep Records. De började mejla. Och oj! Det visade sig att den pensionerade järnhandlaren var en tröjsamlare av rang. 

Annons

– Jag har minst 300 matchtröjor hemma, säger Jerker på klingande västgötska när jag ringer honom. Alla är inte matchanvända, men majoriteten är det. Eftersom jag också samlar på skivor brukar min fru säga: »Om du säljer hälften av allt du har så har du ändå dubbelt så mycket som du behöver.« Men det är så fascinerande med matchtröjor, jag har helt enkelt fastnat i det. 

 

Jerker berättar att allt började när han själv var ung målvakt på 70-talet. Då beställde han målvaktströjor till sig själv som han sett engelska burväktare bära i Tipsextramatcher. Men det är egentligen först de senaste tio åren som han också börjat köpa använda tröjor.  

– Det är tyvärr en fruktansvärt tuff bransch, säger han. Många blir lurade. Själv köpte jag Alex Songs använda Arsenaltröja från en Carling Cup-match för 200 pund. Men när jag fick den visade det sig vara en kopia. En skicklig sådan, men trots allt en kopia. Det var en liten söm som inte stämde. Det är mycket ockerpriser också. Jag har i dag en gräns på cirka 2 000 kronor om jag ska köpa en tröja, men för det får man sällan de stora spelarnas tröjor. Ska du ha en Zlatantröja från PSG-tiden får du betala 5 000–6 000 kronor. 

Jerker, som är Arsenalsupporter, förvarar sina tröjor i olika garderober på sin gård. På senare år har han sålt av några som han insett att han sällan bär. För det är halva grejen med samlandet – han gillar att gå runt i fotbollströjorna. Använda skor, som också är en grej bland samlare, är däremot inte intressant för Jerker. 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?