Konsten att förlora

Spansk roman av Pep Guardiolas polare som föreslår att man inte blir lyckligare av att vinna.

Det var en kul Spaniensommar. Visst var det deppigt att sitta på en Barcelonabar och se David Villa sänka Sverige i 92:a minuten, och ännu värre att se Ryssland enkelt manövrera ut Sverige ur EM 2008 några dagar senare, men det gick ändå ganska lätt att styra om engagemanget till mitt »andralandslag«.

För första gången fanns både självförtroende och lagkänsla i det spanska landslaget, och hela folket hängde på. Medierna kunde visa att tittarsiffrorna var lika höga i Katalonien och Baskien som i övriga landet, vilket aldrig hänt förut. Och den sändande kanalens slagord, »Podemos!« (Vi kan!), som först låtit som en besvärjelse, skreks snart med allt större övertygelse av programledare och landslagsspelare – och fansen på gatorna i den lilla by tio mil norr om Barcelona där jag dåsade mig igenom dagarna med familjen.

Varje förmiddag traskade jag ner till tidningskiosken och köpte El País och Marca för att få de senaste landslagsnyheterna. Men efter den spanska segern i kvartsfinalen mot de regerande världsmästarna Italien var tidningarna slut. Jag ville ändå köpa något av den vänlige kioskgubben som alltid bjöd på egna matchanalyser, och blickade mot de romaner som han erbjöd.


Prenumerera digitalt för 1 krona första månaden!*

Läsning på sajten och app för e-tidning. Avsluta när du vill.

Prenumerera

Har du redan ett konto? här. Sugen på en pappersprenumeration? Teckna här.

* Därefter 39 kronor per månad. Digitala prenumerationer förnyas automatiskt varje månad (samma dag som beställningsdagen fast nästkommande månad) tills dess att de sägs upp.
Artikeln publicerades i Offside 3-2020 (25 maj 2020) och är skriven av .