Den svåra konsten att fira ett mål

Ditt lag gör mål och en ösig låt spelas på arenan. Får du feeling eller utslag på kroppen?

Efter att IFK Norrköpings inhoppare Filip Dagerstål på tilläggstid satt 3–1 hemma mot Malmö FF den 26 september dånade Depeche Modes Just Can’t Get Enough från högtalarsystemet. Det var speakern Patricio Boiardt som tryckte igång den. 

– Den kör vi bara när vi utökar en redan stor ledning eller när vi definitivt avgör en match, säger han. Det är en mixning egentligen. Först hörs introt till Härliga IFK, som vi alltid spelar efter hemmamål, och sedan går den över i Depeche. 

Annons

Patricio Boiardt började som speaker i Norrköping under guldsäsongen 2015. Numera har han också musikansvar. Det är, som han säger, »en skön känsla« varje gång han får anledning att spela Härliga IFK och sedan dra ner volymen i slutet för att låta supportrarna sjunga de sista raderna a cappella. De gånger Just Can’t Get Enough spelas är det mer allmän feststämning. Då vet publiken att den här dagen kommer alldeles säkert att sluta med tre hemmapoäng.

– Celtic kör Just Can’t Get Enough efter sina mål och jag tror att vi tog den därifrån. Arenan kokar när vi sätter på den! 

Patricio Boiardt är en engagerad speaker med en röst som fått utbildning på musikalgymnasium. När musiken på Östgötaporten har tystnat efter ett hemmamål ropar han målskyttens förnamn och låter sedan publiken skrika ut efternamnet. Proceduren upprepas två gånger. Vid några tillfällen har han också valt att använda mikrofonen för att »peppa« målvakten Isak Pettersson. 

– När Isak gjorde en dunderräddning mot Malmö körde jag: »Isak Pettersson, mina damer och herrar!« Målvakten får ju inte alltid samma uppskattning som till exempel målgörarna.

Vad säger supportrarna om infallen och målmusiken?


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?