Vem kan älska Neymar?

Hur kunde pingstvännen Neymar bli ett sådant skämt?

När Neymar var en 18-årig mångmiljonär i Santos FC berättade han för sina föräldrar att han gjort en 17-årig tjej gravid. Han blev utskälld av sin farsa Neymar Sr. »Jag har sagt till honom att han måste vara försiktig med tjejer, men denna gång svek han«, sade pappan enligt boken Neymar: Le Prince du Brésil, skriven av den franske journalisten Éric Frosio.

Neymar tog på sig faderskapet, stod för pojkens uppväxt och betalade mamman för att inte exponera sig själv och sonen i medier. I stället blev det Neymar Sr. som följande år njöt av sin sons stjärnstatus och som syntes med unga tjejer på nattklubbarna i São Paulo. 

När en 26-årig kvinna i våras polisanmälde Neymar för våldtäkt tappade pappan tålamodet. I en intervju med TV-kanalen BAND sade han: »Om min son inte lär sig nu ger jag upp.«

Annons

Neymars filmningar i VM 2018 hade redan halverat hans marknadsvärde. Allt färre globala varumärken ville associeras med honom, och inte blev det bättre när han i mars i år blev vansinnig på domaren som dömde PSG:s förlustmatch mot Manchester United i Champions League. På Instagram skrev Neymar att »domarteamet inte förstod sig på fotboll« och avslutade med »Ah vá pá pqp«, brasiliansk slang för »dra tillbaks till horan som födde er«. Lite senare, efter cupfinalförlusten mot Rennes, gav Neymar en motståndarsupporter ett knytnävsslag på hakan efter att mannen ropat »lär dig spela boll«. Det har fortsatt spåra ur, och när världens dyraste spelare kom till landslagssamlingen inför det sydamerikanska mästerskapet Copa América, som spelades i Brasilien i somras, var han ur balans. Brasiliens förbundskapten Tite tog av honom lagkaptensbindeln och på träningen efteråt vräkte Neymar ner den 19-årige nykomlingen Weverton i gräset efter att ynglingen tunnlat honom. Och så var det då våldtäktsanklagelsen. 

Hur har denne pingstvän, som tackar Gud för alla målen, kunnat bli en av brasiliansk fotbolls värsta värstingar?

»Neymar blev vansinnig när han inte fick slå en straff och skrek svordomar åt sin tränare och lagkamraten som i stället fick slå straffen.«

På ett kafé i Copacabana träffar jag den uruguayanske forskaren Juan Silvera. Han har bott i Rio de Janeiro i över 30 år och håller nu på att skriva en doktorsavhandling om hur Neymar skapat sin berättelse. Titeln är Neymar: från idol till skämt – skapandet av en överexponerad och stigmatiserad mediebild – idol, hjälte eller kändis?

– En fotbollsidol är någon som en nation kan ställa sig bakom, säger Juan Silvera. En hjälte. Någon som rest sig ur askan och hjälpt andra på vägen. En kändis är en kändis. Det kan vara vem som helst – en dokusåpakändis, en musiker eller en komiker.

Juan Silvera menar att Neymar är mer fotbollskändis än fotbollsidol.

– När han fyllde år tidigare i år i Paris bjöd han in en massa kändisar från Brasilien. Det var youtubers, rappare och influerare. Inga fotbollsspelare. Han drar sig till kändisvärlden, inte fotbollsvärlden.

Forskaren tycker att pengarna gjort Neymar odräglig. När Neymar var 13 år hade han en månadslön i Santos på 20 000 kronor. Hans mamma var arbetslös och hans pappa tjänade 5 000 kronor i månaden som trafikvakt. Neymar försörjde hela familjen och ingen vågade längre säga nej till honom.

– Man biter inte den hand som föder en, fortsätter Silvera. Han blev ett barn som fick göra vad han ville.

Han påminner mig om en match mellan Santos och Atlético-GO i det brasilianska mästerskapet 2010 då Neymar blev vansinnig när han inte fick slå en straff och skrek svordomar åt sin tränare och lagkamraten som i stället fick slå straffen. När lagkamraten gjort mål firade inte den 19-årige Neymar målet utan dröjde kvar på motståndarens planhalva, vilket gjorde att domaren inte kunde blåsa igång matchen igen. På presskonferensen efteråt myntade Atlético-GO:s tränare Rene Simões de numera berömda orden: »Det är dags att någon uppfostrar grabben, annars skapar vi ett monster.«

– Rene Simões fick rätt, menar Juan Silvera. Ett monster har skapats. Det var därför som våldtäktsanklagelserna tog så hårt. 

Foto: Daniel Nilsson

Neymar hade lärt känna den 26-åriga brasilianskan på Instagram. Hon hade skickat några nakenbilder och Neymar bjöd in henne till Paris. »Du kan vara lugn, jag är lika bra som fyra kvinnor tillsammans«, skrev hon på WhatsApp till honom. Neymar bokade in henne på ett lyxhotell vid Triumfbågen och dök upp på rummet vid åttatiden på kvällen den 15 maj. Enligt polisanmälan var han berusad. Det var under den natten som Neymar anklagas för att ha våldtagit henne. Dagen efter ska den 26-åriga kvinnan ha bett honom att komma upp igen på rummet för att ha sex med henne. Hon ska då inte ha nämnt den föregående natten utan istället placerat en Ipad i rummet som filmade sängen. När Neymar anländer kysser hon honom och ber honom lägga sig i sängen. 26-åringen slänger sig över honom och ber honom att slå henne. Neymar säger att han inte gillar att slå. »Men jag vill slå dig«, säger hon och ger honom en örfil. Hon förväntar sig att PSG-stjärnan ska ge igen, men det gör han inte. Då reser hon sig upp och klagar på föregående natt då han inte sov över. Hon försöker slå honom i huvudet med en glasflaska. Neymar värjer sig.

 

Efter att videon och deras chattdiskussion läckt ut på nätet ändrade 26-åringen sin historia och menade att hon inte blivit våldtagen. I stället sade hon att Neymar slagit henne den första natten och haft sex utan kondom mot hennes vilja – men polisanmälan om våldtäkt ligger kvar. 

–  Det är nu upp till Neymar att visa att han är oskyldig, säger Ronaldo Helal, en av Brasiliens främsta fotbollsforskare. Våldtäktsanklagelser är något väldigt, väldigt allvarligt. 

Annons

Han leder forskargruppen LEME – Laboratório de Estudos em Mídia e Esporte – vid universitetet UERJ i Rio de Janeiro och är känd för att redan i slutet av 1980-talet ha introducerat fotbollssociologi som akademiskt ämne i Brasilien. Han har följt Neymar från starten i Santos och menar att anledningen till att Neymar flippat ut är att han inte levt upp till förväntningarna och bli vald till världens bästa spelare.

– Brasilien har alltid haft flera stjärnor samtidigt, säger han. Romário, Ronaldo, Ronaldinho, Kaká, Rivaldo och i viss mån Bebeto. De samsades om att vara bland de bästa i världen. Sedan tio år tillbaka har vi bara Neymar. Ingen annan. Vår längtan efter en fotbollshjälte har gjort honom större än vad han är.

För att bli dubbad till fotbollshjälte i Brasilien måste man ha vunnit ett VM. Det har inte Neymar gjort. Det har inte heller gått bra för honom i PSG – eller kanske snarare: få har brytt sig om hans mål i en liga där ett lag är överlägset alla andra. Han har också varit skadad ofta. Ronaldo Helal menar att de enda som i dag håller Neymar för en fotbollshjälte är santistas (Santos supportrar). De pratar fortfarande om vilka titlar han gav till klubben.

– Jag tror att Neymar befinner sig i en kris. Han måste sätta sig ner och bestämma vad det är han vill. Han är 27 år. Nästa VM kommer han att vara 30 år.

När Ronaldo Helal växte upp följde han legendaren Zico. Han såg honom träna med Flamengo på arenan i stadsdelen Gávea. Efter varje träning stannade Zico kvar och slog frisparkar.

– Varför gör inte Neymar det? undrar forskaren.

»Ett våldtäktsanklagat varumärke väljer att associera sig med en president som förespråkar mer skövling av Amazonas.«

Den franske journalisten Éric Frosio är en av världens främsta experter på Neymar. Inför VM i Ryssland förra året skrev han boken Neymar: Le Prince du Bresil där han går till botten med vem Neymar är. När jag träffar Éric Frosio på en restaurang i stadsdelen Ipanema är det bara några timmar före första träningsmatchen inför Copa América. Éric Frosio menar att Neymar måste använda det sydamerikanska mästerskapet till att visa vem han är.

–  Om Brasilien vinner Copa América på hemmaplan och Neymar gör bra ifrån sig, är allt glömt. Till och med våldtäktsanklagelserna. Fotbollssupportrar har kort minne, menar han.

Éric Frosio är korrespondent i Brasilien för L’Equipe och menar att anledningen till att det gått utför för Neymar, utanför planen, är hans skador.

– När han var frisk ställde han inte till med några problem. Det var träning och match hela tiden. Det fanns inget utrymme för annat. När han blev skadad fick han en massa tid över till att drälla. Det var då han började festa och gå ut med tjejer. 

Två timmar efter att jag intervjuat L’Equipes korrespondent i Brasilien ser jag den första träningsmatchen inför Copa América. 18 minuter in i matchen mot Qatar vrickar Neymar sin högerfot och skadar fotleden allvarligt. Han blir borta från hela det sydamerikanska mästerskapet.

Min första tanke är att nu är hans karriär över. På sociala medier i Brasilien är han redan ett skämt. När Neymar senare på kvällen tar emot Brasiliens kontroversielle president, högernationalisten Jair Bolsonaro, på sjukhuset efter träningsmatchen mot Qatar och ställer upp på en bild där de båda kramas, blir det ytterligare en spik i kistan för många. Ett våldtäktsanklagat varumärke väljer att associera sig med en president som förespråkar mer skövling av Amazonas. När Ronaldinho visade stöd för Bolsonaro var Barcelona snabba med att säga upp sitt ambassadörskontrakt med honom. Frågan är vad PSG kommer att göra nu när deras problemfyllda spelare uttrycker sympatier för Bolsonaro? Sälja honom? Frågan är vem som vill köpa honom. 

Henrik Brandão Jönsson bor i Rio och är återkommande skribent i Offside.