Så blev domarpipan sommarens hetaste accessoar

Tar modehusen på sig en för stor kostym när de inspireras av fotbollen?

Ytorna är blanka och taket högt i den luftkonditionerade butiken på Norrmalmstorg i Stockholm. Hit brukar hippa helgresenärer färdas i flock för att botanisera bland plaggen ur Acne Studios senaste kollektion. Modegraden är hög, liksom prisbilden. Den svala lokalen är själva hjärtat för den världen över så omtalade svenska trendkänslan. Men den här sommaren är något annorlunda. Istället för att mötas av konstnärliga tryck, strama siluetter och fantasifulla skärningar är det första som möter mig … en ställning med fotbollsplagg?

Här hänger långärmade t-shirtar med emblem, blanka shorts med dragsko och nummer på benen, glansiga matchtröjor och prassliga överdragsbyxor med matchande tröja i collegetyg. Klubbmärket på tröjorna är likadant som det på halsdukarna som ligger på ett bord bredvid. »Floragatan 13 Fotbollsklubb«, står det tryckt runt den sammanbitna smileyn som blivit en av Acnes signaturer. Kapselkollektionen, som är modehusets första intåg på fotbollsmodemarknaden, har precis allt ett trendkänsligt korplag kan drömma om. Till och med domarpipa finns.

Att den svenska modescenens främsta företrädare för internationellt trendsättande väljer att blicka mot fotbollsplanen just nu är ingen slump. Acne är för ovanlighetens skull snarare, no pun, rätt sena på bollen. På sistone har flera designer, från lyxstreetmärket Off-white till det ikoniska italienska modehuset Versace, gjort liknande satsningar. Gucci, Balenciaga, House of Holland, Comme des Garçons, Kenzo och Vetements har också hängt på trenden med matchställsliknande plagg och falska supporterhalsdukar.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2018 (24 juli 2018) och är skriven av .