Så blev domarpipan sommarens hetaste accessoar

Tar modehusen på sig en för stor kostym när de inspireras av fotbollen?

Ytorna är blanka och taket högt i den luftkonditionerade butiken på Norrmalmstorg i Stockholm. Hit brukar hippa helgresenärer färdas i flock för att botanisera bland plaggen ur Acne Studios senaste kollektion. Modegraden är hög, liksom prisbilden. Den svala lokalen är själva hjärtat för den världen över så omtalade svenska trendkänslan. Men den här sommaren är något annorlunda. Istället för att mötas av konstnärliga tryck, strama siluetter och fantasifulla skärningar är det första som möter mig … en ställning med fotbollsplagg?

Här hänger långärmade t-shirtar med emblem, blanka shorts med dragsko och nummer på benen, glansiga matchtröjor och prassliga överdragsbyxor med matchande tröja i collegetyg. Klubbmärket på tröjorna är likadant som det på halsdukarna som ligger på ett bord bredvid. »Floragatan 13 Fotbollsklubb«, står det tryckt runt den sammanbitna smileyn som blivit en av Acnes signaturer. Kapselkollektionen, som är modehusets första intåg på fotbollsmodemarknaden, har precis allt ett trendkänsligt korplag kan drömma om. Till och med domarpipa finns.

Annons

Att den svenska modescenens främsta företrädare för internationellt trendsättande väljer att blicka mot fotbollsplanen just nu är ingen slump. Acne är för ovanlighetens skull snarare, no pun, rätt sena på bollen. På sistone har flera designer, från lyxstreetmärket Off-white till det ikoniska italienska modehuset Versace, gjort liknande satsningar. Gucci, Balenciaga, House of Holland, Comme des Garçons, Kenzo och Vetements har också hängt på trenden med matchställsliknande plagg och falska supporterhalsdukar.

Att modet lånar från sportvärlden är inget nytt. Men fotbollens intåg på visningarna talar ett sällsynt klarspråk. I många fall tycks den här nya vågen handla mindre om inspiration och mer om ohämmade hyllningar. Hur gick detta till? För att hitta trendens startpunkt behöver man leta sig långt från modehusen i Paris och varuhusen i New York. En av fotbollsmodevågens mest framträdande företrädare finns nämligen i Ryssland.

Från Moskva har den 34-årige före detta stylisten Gosja Rubtjinskij de senaste åren tagit modevärlden med storm. På samma sätt som den brittiska casualkulturen för ett antal år sedan plötsligt dök upp som en trendreferens, har Gosja lyckats rikta blickarna mot en annan nationell stereotyp av arbetarklassmannen: »Gopniken«. En gopnik är ung, lågutbildad, hänger i gäng i förorten, har kriminella tendenser och klär sig gärna i Adidasoverall. Och han gillar, precis som sina engelska bröder, fotboll.

»Den här typen av exploatering av de lägre samhällsskiktens stil och kultur är gamla nyheter i modevärlden.«

Gosjas design har således ända sedan det egna märkets första kollektion 2008 indirekt hämtat inspiration från ryskt läktarmode. Men sedan han i fjol inledde ett samarbete med just Adidas, inför sommarens VM, är fotbollsinfluensen än mer uttalad. »Gosha Rubchinskiy x Adidas« har tagit den sporttrend som de senaste åren synts i material, funktion och snitt till en ny, grenspecifik nivå. På visningar i VM-städerna Kaliningrad, Sankt Petersburg och Jekaterinburg har modellerna burit halsdukar broderade med kyrilliska bokstäver, överdragskläder i skarpa neonfärger, matchtröjor med texten »ФУТБОЛ« (fotboll) och »АДИДАС« (Adidas). Stilen är ohämmat maskulin, skräddarsydd för den sorts finlemmade vita manskroppar som syns i nyhetsbilderna från läktarbråk.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?