Skulle en Icahandlare klara en vecka i en fotbollsverklighet?

Hammarby och Djurgården omsätter ungefär lika mycket som Ica Globen: cirka 100 miljoner kronor. Här: ett tankeexperiment.

Paul Göransson var som vanligt sist kvar i butiken efter stängning. Han tittade ut över hyllorna och njöt av den goda ordningen, det här var hans livsverk. Han som en gång hade börjat som hjälpreda drev nu den medelstora Icarörelsen i ett av Stockholms förortscentrum. Och med ett bokslut senast på strax över 100 miljoner kronor var omsättningen sakta på väg uppåt. Kanske var Icabutiken på väg att hämta in det försprång som Hemköp i samma centrum skaffat sig? 

Dagens presskonferens hade gått förhållandevis bra. Paul hade som vanligt inlett med att tacka butikens underbara kunder som hängde med i vått och torrt. Det hindrade förstås inte journalistkåren från att ifrågasätta honom gällande de senaste dagskassorna, som varit sämre än förväntat. En reporter antydde att delar av personalen kanske inte höll den standard som krävdes för att matcha Hemköp, men Göransson tyckte att han kunnat argumentera bra för att planen var långsiktig och att man i det här läget inte skulle stirra sig blind på enstaka resultat. 

Annons

Hade journalisterna ändå rätt vad gällde personalen? Göransson grubblade ständigt över sitt team. Han försökte att inte lyssna alltför mycket på kunderna, som oftast var känslostyrda i sina utlåtanden. Lika mycket som Miriam i delikatessen hyllades för sitt lugna och förtroendeingivande sätt, lika arga kunde de vara över Lukas i mjölkdisken som enligt mångas åsikt »inte levererade«. I dag hade han själv hört en kund skälla på Lukas med orden »överbetald sopa« när det var tomt i hyllan för A-fil. Hade de kanske rätt i att Lukas var en felrekrytering? Killen var fortfarande ung men hade en hel del rutin från butiksarbete i Oslo. Göransson hade verkligen gått all in för att få hem honom och anställningsvillkoren var klart förmånliga. Så pass förmånliga att lönebilden gällande personalen som helhet blivit lite skev.

»Vi tar avstånd från alla ­våldsamheter. Men jag vill också säga att den stora ­majoriteten av dem som handlar hos oss är fantastiska och gör sina inköp oklanderligt.«


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?