Snåljåparnas sammansvärjning

Slå upp »kollektiv kollaps« och du ser en gruppbild från Messis bröllop.

I mitten av januari tilldelades Juan Mata det spanska drottning Sofia-priset för sitt arbete med Common Goal. Du har säkert hört talas om det, initiativet som går ut på att fotbollsspelare skänker en procent av sin inkomst till olika utvalda välgörenhetsprojekt runt om i världen för att få barn ur fattigdom. Unitedspelaren lanserade Common Goal med pompa och ståt sommaren 2017 och erhöll generöst med uppmärksamhet i medierna. Planen, berättade han i The Guardian, var att integrera det som en självklar del av löneutbetalningar och klubbövergångar inom hela världsfotbollen. Det skulle noteras i marginalen som en sorts välgörenhetsklausul på en procent i balansräkningen av varje större utbetalning.

Men vad hände egentligen sedan? Inte så mycket, är nog det ärliga svaret. Visst har Mats Hummels, Giorgio Chiellini och Kasper Schmeichel hakat på. På damsidan har amerikanska superstjärnor som Alex Morgan och Megan Rapinoe värvats till projektet, liksom den spanska fixstjärnan Verónica Boquete. Men ett och ett halvt år efter grundandet av Common Goal kan Juan Mata fortfarande inte skrapa ihop ens en startelva namnkunniga fotbollsspelare. Av det femtiotal spelare som sajnat upp spelar de flesta i nedflyttningshotade Premier League-lag, på La Ligas undre halva, i halvbra klubbar i Bundesliga, i MLS eller Australien. Matas landsman Cristian Portilla hittar vi i den litauiska högstadivisionen.

Varför går det så trögt att värva världsnamn? Juan Mata fick ju all uppmärksamhet man kan tänka sig kring ett projekt som dessutom skriker goodwill. Ja, antingen hatar andra fotbollsspelare Juan Mata, vilket verkar osannolikt med tanke på vilket gott rykte han har, eller så gillar de bara inte att ge bort sina pengar, vilket vi nog dessvärre måste börja misstänka. Det finns fler indikationer på detta.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2019 (25 mars 2019) och är skriven av .