Spelbolagens reklamfilmer är så bra – sa ingen

Hur är det möjligt att få till så hjärndött material med så många miljarder kronor?

Med några veckor kvar av 2018 hade mer än 70 spelbolag ansökt om licens hos den statliga tillsynsmyndigheten Lotteriinspektionen (gamblingens motsvarighet till fotbollens Disciplinnämnd och känd för att julfesterna slår i taket när punschpralinerna åker fram) – något som krävs om man ska få vara verksam i Sverige 2019. 

Omregleringen som trädde i kraft den 1 januari innebär att alla bolag som vill erbjuda »free spins« och »maxade« odds måste ha en godkänd licens, betala 18 procent i skatt och följa en rad regler och lagar. Tyvärr bryr sig inte Lotteriinspektionen om hur spelbolagen satsar sina pengar i kampen om nya marknadsandelar, och det kan man tycka är sorgligt då betting- och kasinobolagen tillsammans lade 5,5 miljarder kronor på reklam under 2017. Det är så klart inte pengar i sjön för bettinggängen – fler och fler blir spelberoende – men det är ett slöseri av kapital. Och tid. Det är inte kul att tänka på hur många timmar en hyfsat fotbollsintresserad person som är helt ointresserad av spel och dobbel slänger bort på att håglöst stirra på hjärndöda reklamfilmer från spelbolagen. 

Annons

Rimligen borde Lotteriinspektionen addera ytterligare ett krav om de ska dela ut en licens: reklamen får inte vara sämre än vad Öppna Kanalen i Uddevalla har som minimikrav för en produktion. För som juryn för reklamutmärkelsen Guldägget brukar säga när de tvingas genomlida spelbolagens nomineringsbidrag: »Fy fan!« 

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?