En bibel för besserwissern

Världens mest utförliga statistik över världens bästa spelare. Men siffrorna är lika runda som bollen.

När min mellanstadiebästis Martin och jag var i tioårsåldern hälsade vi ofta på hos hans farmor. I den paranta damens hem härskade tystnaden, undantaget den tickande moraklockan i vardagsrummet, och där fanns inte mycket annat att göra än att slå sig ner vid bokhyllan och beta av hennes imponerande samling utgåvor av Guinness rekordbok. 

Men hur fascinerande det än var att bläddra fram en indier som hade låtit vänsterhandens naglar växa till en kombinerad längd av 219,7 centimeter, eller att hitta en engelsman som steppdansat en miljon steg på 23 timmar och 44 minuter, slutade förströelsen alltid med en tomhetskänsla. För vad skulle vi egentligen göra med informationen?

Annons

Så nog är det med viss skepsis som jag börjar bläddra i Opta: Ligue des Champions, 15 ans de stats inédites, en bok med anslaget att innehålla alla rekord och häpnadsväckande siffror från de senaste 15 åren av Europas finaste klubblagsturnering. Samtidigt: om det någon gång ska gå att göra fotbollen mer förståelig genom statistik borde det vara så här, med gediget material över världens bästa spelare år ut och år in. Och författarna Kevin Jeffries och Loïc Moreau – medarbetare på den franska avdelningen på sportanalysföretaget Opta som sedan 2003 försett bland annat Champions League med all möjlig statistik – gör verkligen sitt bästa när de botaniserar bland de 1 875 matcherna de har vid handen. 

Här upplyses läsaren bland annat om att Villarreal är det lag som gjort färst mål (tre) i gruppspelet (05/06) och ändå slutat etta i sin grupp, samt om att Inter är det vinnarlag som startat en mästarsäsong sämst, då de inledde 09/10 med tre oavgjorda i gruppspelet. 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?