Monumentalt misstag

När Zlatan investerade i Hammarby fick en bronsavbildning av spelaren ta skiten. Men varför ens resa statyer av levande personer?

I skydd av mörkret lyckades några individer i december ta sig innanför avspärrningarna på Stadiontorget i Malmö. Med såg kapade de därefter en staty längs med fotknölarna, varpå den 500 kilo tunga avbildningen dundrade i marken. Sabotaget avslutades med ett sprejat budskap på marken intill fundamentet: »TA BORT.«

En övertydlig markering, kan tyckas. För det var inte första gången som Peter Lindes avbildning av Zlatan Ibrahimović utsattes för vandalism. Redan samma dag som nyheten om att Malmösonen hade bestämt sig för att investera i Hammarby Fotboll samlades människor kring statyn för att uttrycka sitt missnöje. Rasistiska budskap sprejades på marken, en digital namninsamling för att få statyn flyttad startade, en toalettsits hängdes över Zlatans arm. Och debatten som följde blev högljudd. Än var det supportrar som ondgjorde sig över det avskyvärda i att deras Zlatan kunde överge Malmö på detta brutala sätt, än fick delar av Kultursverige vatten på sina kvarnar när de förfasades över fotbollssupportrars ständiga överreaktioner.

Konstnären själv var mest ledsen. I en intervju i P1 liknade Peter Linde sabotagen med om ett äkta par på promenad skulle drabbas av att en okänd man spanade in kvinnan, varpå maken skulle lappa till hustrun istället för att ge sig på den som gjort sig skyldig till övertrampet.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2020 (23 mars 2020) och är skriven av .