Ultras under lupp

De mest engagerade supportrarnas förhållande till frågor som polisvåld, villkorstrappor och demolerade statyer väcker i vissa läger bara oförstående. Olof Peronius efterlyser mer kunskap om de förstnämnda via en nyutgiven bok om italienska ultras.

När tidningskrönikörer och lösa bekanta förklarade hur perplexa de var när besvikna fotbollsfans gav sig på en staty med sågar och en toasits kände jag mest att jag tyckte synd om dem. Och med dem menar jag krönikörerna och de lösa bekanta. Inte för att de nödvändigtvis måste visa förståelse för dylikt beteende. De borde bara inte vara så förvånade.

Vi journalister har uppenbarligen misslyckats med att förmedla för den breda allmänheten vilken roll fotbollen spelar i många människors vardag. Skrivs det om supportrar är det oftast distanserat och nästan aldrig med ambitionen att på allvar försöka förstå någons bevekelsegrunder för att ta ledigt från jobbet för en bortamatch i Sundsvall i oktober – och än mindre för att denna någon sedan ropar fula tillmälen på gamla Idrottsparken. Ett av få undantag jag kan komma på är Stephan Mendel-Enks Firmanreportage i Offsides barndom.

 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 2-2020 (23 mars 2020) och är skriven av .