Anders Bengtsson: »Det är nu man ska vara kärleksfull mot sin gräsmatta«

I premiären av vårt nya nyhetsbrev Fredagsbrevet skriver Anders Bengtsson om hösttraditioner som återuppstår på löpande band.

Hösten är här och det vet man eftersom:

  • BP är på väg att antingen åka ur eller vinna en serie. Just nu toppar de Norrettan med en marginal på nio poäng ner till tvåan Sandvikens IF.
  • Hönsgödselstanken nästan knockar en när man öppnar garaget – det är nu man ska vara generös och kärleksfull mot sin gräsmatta. Det har jag lärt mig genom att följa Landskrona Bois anfallare Nicklas Nielsen på Instagram (kontot heter »lawnbyme«).
  • Någon från IFK Göteborg uttalar sig om hur det snart ska bli bättre tider.

Ni läste kanske GP:s intervju med IFK Göteborgs ordförande Richard Berkling. Citatet »Vi ska ikapp Malmö FF, och det snabbt« spreds snabbt och utlöste både suckar och gliringar. Ännu mer intressant var kanske att Berkling sade att Blåvitt ska spela i Europa »inom tre år«. Det är förstås inte omöjligt att så sker, men svenska klubbledare som slår fast exakta år om när X eller Y ska nå en viss nivå får ofta äta upp sina ord. Varför säger man så när det uppenbarligen inte finns en tydlig strategi om hur det ska ske? Det stannar ofta vid förhoppningar och frågan är hur sådant lull-lull-snack landar hos luttrade supportrar och sponsorer.

För den som följer Örebro SK är den så kallade »femårsplanen« som presenterades 2014 ett skämt i dag. ÖSK skulle spela »attraktiv fotboll« inför »fullsatta läktare« och »ta medaljer«.

ÖSK har aldrig varit ens nära sedan dess och är nu på väg ner i Superettan. Om detta och mycket mer kan man för övrigt läsa i ett kommande reportage om ÖSK.

 

Veckans …

… Låt
Chelsea Wolfes Green Altar. Jag gav de nya singlarna av Conor Oberst (Million Dollar Bill) och My Morning Jackets (Love Love Love) en chans, men de lyckades inte smyga in sig på någon sparad spellista.

 

… Global fussball
När Inter Moengotapoe från Surinam tog emot honduranska Olimpia i Concacaf Leagues sextondelsfinal på Franklin Essed Stadion i Paramaribo startade 60-åringen Ronnie Brunswijk för hemmalaget – givetvis som lagkapten. Han fick 54 minuters speltid och byttes ut när laget som han äger låg under med 0–3 (matchen slutade 0–6 och Jerry Bengtson gjorde 0–1 på straff).

Förutom att vara en till åren kommen man som gav sig själv kaptensbindeln i en inte betydelselös match, är Ronnie Brunswijk vice president i Surinam. New York Times skrev om den kontroversiella politikern i vintras och den som läser förstår att det är en man med många strängar på sin lyra. Elitsoldat, efterlyst bankrånare, dömd knarksmugglare, gerillaledare och pappa till minst 50 barn (hans egen mamma har sagt att det händer att barn kommer fram till henne och ber om en kram i egenskap av barnbarn utan att hon vet vad de heter).

Tillbaka till tisdagens drabbning med Olimpia: efter matchen spreds det en video på Ronnie Brunswijk. Den korpulente mannen hade då tagit sig in i motståndarnas omklädningsrum och av bilderna att döma ser det ut som om han delar ut sedelbuntar till glada honduraner. Häpp!

 

… Skitsnack
När P1:s Medierna för två veckor sedan försökte få tag på SVT:s Carina Bergfeldt fick de som svar av SVT:s pressavdelning att Bergfeldt inte kunde medverka i en intervju då hon var »superupptagen« och »föräldraledig«. En vecka senare var hon med i Medierna och förklarade då att det inte stämde och att hennes ovilja att bli intervjuad snarare handlade om en över tio år gammal »beef« med Medierna.

 

… Fotbollsmatch
Jag var på Ullevi i tisdagskväll och såg Sverige VM-kvalspela mot Georgien. 4–0 och jag kan ha fel, men jag tror inte att Georgien var på Sveriges planhalva mer än tre gånger under hela matchen. Magdalena Eriksson utsågs till matchens spelare, men om det hade funnits någon som helst rättvisa i världen hade målvakten Tatia Gabunia tilldelats utmärkelsen.

Bäst i Sverige: Filippa Angeldahl.

Finast var kanske Caroline Segers glädje efter hennes straffmål.

Det hände mycket annat roligt under matchen, utanför planen, som ni kan läsa om i nästa nummer av Offside.

 

… Offsides podcast
Johan och jag har sett Breaking Point, en del av Netflixs sportdokumentärsatsning i serien »Untold«. Det här avsnittet handlade om tennisspelaren Mardy Fish. Amerikanen Fish var barndomsvän med Andy Roddick och en stabil spelare (lite happy-go-lucky kanske) på ATP-touren och tillhörde i många år de hundra bästa i världen. 28 år gammal bestämde han sig för att satsa allt, bärsen och kakorna rök all världens väg och några månader senare hade han blivit ett träningsfreak som offrade allt för att vinna fler matcher, vilket ledde till avancemang på rankinglistan och resulterade i ett gäng ATP-titlar. Han slog sig in bland de tio bästa i världen och … Ja, den där vändningen kommer så klart. Dramaturgiskt tacksamt, men förödande för Mardy Fish. Panikångest och depression som slutade med att tenniskarriären fick ett abrupt slut.

Det är sevärda 79 minuter som gjorde att Johan och jag blev sugna på att prata om träningsmani, vinnarvilja och medfödd talang.

Dessutom i podden: Gini Wijnaldums »nära vän« som beter sig som ett svin och orörda brownies i Manchester Uniteds matsal.

 

… Bok
New York Times-journalisterna Sheera Frenkels och Cecilia Kangs Facebook – den nakna sanningen. Tung journalistik som på ett underhållande sätt förklarar och avslöjar Mark Zuckerbergs inte så oproblematiska digitala bebis.

 

… Spelarbuss
Praktikant-Karl, eller som han mer är känd som – Kalle »Kalle Kula« Andersson – fortsätter att driva mig till vansinne i rollen som programledare, reseledare och domare. I avsnitt 29 drar jag en värdelös anekdot om en cricketupplevelse i ett naivt försök att köpa mig betänketid.

Endast prenumeranter kan lyssna på Spelarbussen, ett fotbollsquiz i poddformat där Johan och jag varje vecka tävlar mot varandra i ett upplägg som helt och hållet är snott av På spåret. Det skäms vi inte över, vi betalar skatt!

Vill man bli prenumerant och därmed kunna lyssna på våra duster i Spelarbussen kostar det blott 39 kronor i månaden – för detta får man tidningar hem i brevlådan och tillgång till hela vårt digitala arkiv med reportage från Offsides 21 levnadsår. Och så klart: Spelarbussen.

 

… TV
Såg ett avsnitt av This is Pop på Netflix om rivaliteten mellan Blur och Oasis på 90-talet. Där Blur lyftes fram som ett band sprunget ur den brittiska medelklassen var Oasis det skitiga, norra Englands, arbetarband, vilket resulterade i ett gäng töntiga verbala boxningsmatcher som var grabbiga så in i helvete. Inget nytt under solen kanske, däremot blev det tydligt att distinktionen och de hårda orden banden emellan lika mycket handlade om strategisk marknadsföring av skivbolagen.

 

… Uppdatering från senaste numret
Nummer 4/2021 är snart ett gammalt nummer (5/2021 skickas ut till prenumeranter med start på måndag och finns i butiker på torsdag), men det är värt att påminna om vår intervju med Varbergs Bois Joakim Persson. När jag träffade honom i juni hade hans Varberg fem förluster, en oavgjord och två vinster på de åtta första omgångarna. »Sju poäng på de första åtta omgångarna gör att vi ligger en poäng efter vårt mål inför säsongen, tar vi 30 poäng på 30 omgångar ska det räcka till ett nytt kontrakt«, sade Jocke till mig och lät lugn som en filbunke när många andra tränare hade haft oro i blicken. Tolv omgångar senare har Varberg 27 poäng och en åttondeplats i Allsvenskan.

Med »en kille från Circle K som ger spelarna massage« och en målvaktstränare som »jobbar heltid med fönsterpartier« är det svårt att inte imponeras.

 

… Offsideskvaller
Häromdagen undrade Johan om han kunde få låna mitt företagskort (han har inte koll på koden till sitt eget) och rätt som det var låg det ett utskrivet kvitto på mitt skrivbord. Det visade sig att han hade klickat hem en mikrofon för 8 000 spänn! Sedan gick han och ringde Anton Berg, proffsproducent för en rad radiodokumentärer.

 

… P10
I morgon, lördag, åker jag till Orust med Önnereds IK:s P10-lag för ett träningsläger som innehåller en övernattning. Får jag två timmars sömn är jag glad.

 

… Håll utkik
Offside 5/2021. Innehåller en långintervju med Uefas näst mäktigaste person, Karl-Erik Nilsson, där jag försöker förstå mig på hur Uefa gång på gång kan ge regimer och minst sagt odemokratiska nationer mästerskap, ett härligt Orrenius-porträtt av en något annorlunda fotbollsspelare, ett matigt reportage om villkorstrappan och, som ovan utlovat: ÖSK!

Hos prenumeranter måndag–onsdag och i butiker på torsdag.

 

… Lyssning
SR:s och Richard Henrikssons podd »Matchen« som den här veckan handlar om Rami Shaabans tid i Arsenal. För den som vill komplettera lyssningen med härlig läsning finns Offsides reportage från 2004 (»Sista veckan med gänget«). Teaser: Ulf Roosvalds reportage inleds med att Patrick Vieiras flickvän håller på att köra över Rami Shaaban på Heath Street i Hampstead, London.

Rami Shaaban spelade inte en minut under Arsenals historiska säsong 2003-04. Men det finns sämre liv än att sitta på bänken bland de bästa.

 

… Undran
Kommer nästa vecka bli veckan då NÅGON inom svensk elitfotboll lyfter det problematiska och farliga med att polisen lagt ner avdelningen som utrett anmälningar och misstankar om matchfixning och spelfuskbrott? Det har varit en anmärkningsvärd tunghäfta från alla inblandade, något Johan och jag tar upp i kommande nummers ledare.

Trevlig helg!
Anders Bengtsson

Artikeln publicerades 24 september 2021.

Annons