Ett alternativ: jag var elva år, kanske tio, och det återstod endast någon minut av semifinalen i Halör Cup. Mitt Lerbergets IF låg under med ett mål och var på väg att förlora finalplatsen. I frustration ville jag byta ut mig själv och gick surt mot sidlinjen. Jag hade gett upp. På väg mot min tränare kom bollen studsande mot mig och jag drog till bollen i ren ilska. Stenhård vristträff, båge över målvakten och in i mål. Några minuter senare satte jag min straff och lite senare den eftermiddagen hade vi vunnit Halör Cup.
Ett annat alternativ: natten mellan den 25 och 26 maj 2005. Jag bodde i Australien och klockan var nästan 04.00 australiensisk tid. Liverpool låg under med 3–0 i Champions League-finalen mot Milan och jag lämnade vinden ovanför min stampub där jag, barägaren och mina kompisar sett första halvlek. Jag ställde mig och kissade i mörkret ute på parkeringen, kände hur berusningen slog till och hur urin träffade mina shortsklädda smalben. Tårarna var nära. Mina vänner, ingen höll på Liverpool, hade uppvisat skadeglädje. Jag var förbannad och ledsen. Besviken över att vi inte bara hade förlorat finalen, vi hade dessutom förnedrats. Allt kändes för jävligt och jag bestämde mig för att traska hemåt. Jag vinglade fram på en trottoar i västra Australien men när jag vek in på min gata ångrade jag mig. »Jag ger den andra halvleken 15 minuter« tänkte jag, och någon minut in i den andra halvleken sjönk jag ner bredvid mina kompisar på vinden ovanför Moondyne Joe’s igen. När jag några timmar senare trillade ner i min säng på McAtee Court i Fremantle hade solen gått upp och Liverpool var bäst i Europa.
Alla har vi, om vi tänker efter, en fotbollsmatch som innehållit det där lilla extra. En som sticker ut från mängden. Den mäktigaste eller roligaste, men det kan också vara den sjukaste eller hemskaste.
Kanske var du huvudperson i ett avgörande ögonblick när du dunkade in vinnarmålet i den där ungdomscupen i Höllviken som elvaåring, kanske var du den som brände den sista straffen i Gothia Cup. Eller så stod du på en läktare och såg ditt lag forcera in bolljäveln över mållinjen på övertid som ledde till ditt livs bästa kväll. Du kan också ha suttit hemma i ensamhet i TV-fåtöljen för att flyga upp mitt i natten och väckt grannarna i ett segervrål.
Du bestämmer själv vilken som är ditt livs match. Nu vill vi läsa om den.
I Offsides skrivtävling, som arrangeras i samarbete med TV4 Play, handlar det om att beskriva den där matchen, tillfället, timmarna, minnena, dofterna, vrålen, glädjen (eller sorgen) så underhållande, målande och välformulerat det bara går.
Vinnaren publiceras i nummer 1/2025 och belönas med TV4 Plays största sportpaket i ett helt år (värt 6 588 kronor), ett signerat exemplar av Klenoder, en T-shirt med Offsidetryck och en inläsning av bidraget till Offside Story av ingen mindre än Offsides försteinläsare Johan Orrenius!
Och nästan det finaste av allt: SAMTLIGA bidrag publiceras på offside.org!
För att vara med i Offsides tävling måste du vara Offsidemedlem. Testa gratis första månaden – därefter kostar det 59 kronor i månaden (ingen bindningstid).
Läs mer om Offsides och TV4 Plays skrivtävling »Mitt livs match« här!
Lycka till!
Veckans …
… låt
Briarwood av West Union.
… Offsides podcast
Johan har tittat på en Ballon d’Or-gala och jag har hört om när Kamala Harris hade en lika tung dag på jobbet som Gif Sundsvalls tränare Erol Ates hade i helgen när de mötte Öis. Dessutom: Kevin Nolan, Thierry Henry, Angelo Di Livio och ögonblicken för en supporter som är värda allt elände.
… jakt
I tisdags, dagen efter Ballon d’Or-galan i Paris, brakade det loss. Jag fick först två mejl från spanska redaktioner, därefter fyra samtal från fyra olika spanska reportrar – samtliga baserade i Madrid. Samtidigt hörde Johanna Frändén av sig och undrade om jag fick avslöja hur jag hade röstat (det får jag inte förrän den 7 november) då hon satt och skrev på en artikel om de spanska, eller snarare Real Madrid-färgade, konspirationsteorierna som handlar om att hela utmärkelsen är riggad.
Spanjorerna lät mig veta att de inte kunde förstå att Rodri placerade sig före Vinicius, och nu ville de göra en egen rösträkning.
Sedan slajdade några polska reportrar in i mina DM:s. De undrade varför inte Lewandowski var aktuell för en topplacering. Lite senare på kvällen mejlade en argentinare och undrade vad fan som krävs för att Lautaro Martínez ska vinna och så avslutades kvällen med att The Sun – hepp – hade frågor om var jag placerade Harry Kane på min topp tio-lista.
Det finns många saker att säga om det här – vilket jag planerar att göra i nästa veckas avsnitt av Offsides podcast. Då vet vi också om Real Madrid-sekten hunnit storma Uefakontoret i Nyon.
… minskade budget
Financial Times Saudikorre Ahmed Ol Omran rapporterade i tisdags att beslut är taget att de statliga investeringarna i den inhemska proffsligan ska minska med 10–12 procent.
… shout out
Arsenals Ethan Nwaneri. Som min 14-åriga son säger: det är en »baller«.
… startelva
När damlandslaget sparkade i gång landskampen mot Luxemburg (8–0) hade de elva startspelarna följande klubbadresser: Häcken, Häcken, Chelsea, Bayern München, Hammarby, Bayern München, Real Madrid, London City Lionesses, Chelsea, Barcelona, Arsenal.
Den som undrar vad London City Lionesses är för något kan läsa Jonatan Häggström Weddings reportage: »Kang i bygget!«
… brummande buss
Om en vecka släpper vi avsnitt tre av den nya säsongen av Spelarbussen: Ekwall vs. Lundh! Ett fantastiskt avsnitt med extra allt som du inte får missa. Här kan du ladda upp med tidigare avsnitt: Dahlquist vs. Andersson och Holmberg vs. Holmberg.
… fotbollspolitik
The Guardians Tom Dart har skrivit en artikel som fick rubriken »Alexi Lalas keeps tweeting Maga propaganda. Does it matter?« Den tidigare landslagshjälten är USA:s mest profilerade fotbollsexpert, men också ovanligt öppen med sina politiska preferenser. Han hånar öppet politiska motståndare och spinner på Trump-propaganda.
I somras, när Lalas satt i Fox EM-studio var och varannan kväll, skrev Guardians Aaron Timms en intressant text om problematiken med att ha en så öppet politisk person i ett sammanhang där man förväntas vara neutral.
… lästips
Fotbolldirekt intervjuade Agon Mehmeti och mycket handlade om hans gamla kompis i Malmö FF, Labinot Harbuzi, som dog för sex år sedan. »Labbe« blev bara 32 år. Jag och reportern Federico Moreno följde Harbuzi, Mehmeti och Guillermo Molins för ett reportage2008, och det var fint att läsa i intervjun med Fotbolldirekt att Agon har kvar numret med reportaget hemma.
… spridning
Siavoush Fallahi skrev på Twitter/X i går att klippet på Taha Alis inhopp mot IFK Göteborg i måndags har 3,4 miljoner videovisningar på Instagram och 250 000 likes. 13,2 miljoner videovisningar på TikTok, 1,1 miljon likes. Som Sia skriver: »Det är helt galna siffror.«
Och det var ett otroligt inhopp av Ali. Johan porträtterade honom tidigare i år: »Stark i huvudet är viktigare än stark i kroppen.«
Trevlig helg!
Anders Bengtsson