Anders Bengtsson: »Några tyckte att vi var skitnödiga, de flesta tyckte att vi var modiga«

I den här veckans fredagsbrev skriver Anders Bengtsson om tre år utan spelannonser och citerar Patrik »Bjärred« Andersson.

Den 17 oktober 2018 fick Offside mer uppmärksamhet än någon gång tidigare. SVT, TV4, P1, DN, TT hörde av sig. Vi toppade sidan 100 på Text-TV. Anledningen? Vi hade samma morgon gått ut och berättat att vi avslutade samtliga samarbeten med spelbolag, att vi från och med den här dagen tackade nej till spelbolagens pengar. Inga bettingannonser i tidningen, inga banners på hemsidan, inga jinglar i podden.

»Beslutet är inte litet. Ekonomiskt är det en stor risktagning, vi förlorar härmed cirka 500 000 kronor i intäkter varje år. Och gudarna ska veta att en halv miljon kronor är mycket pengar för Offside – vi har i några år krigat för svarta siffror i balansräkningen.«

Så skrev vi när vi berättade om det som vi kallade för »Spelstopp«. Vi förklarade vidare att vi hade fått nog av spelbolagens inverkan och påverkan på fotbollen, hur det blev allt svårare för oss att behålla vår journalistiska trovärdighet när vi ena dagen gjorde armkrok med ett spelbolag, för att i nästa sekund förväntas granska ett spelbolag som var inblandat i en matchfixningshärva. Johan och jag kände också allt mer att spelbolagen förväntade sig luddiga former av partnerskap. Skulle spelbolag X annonsera i Offsides kanaler ville de att vi skulle säga att X var bättre än andra på marknaden. Då kunde vi tjäna ännu mer pengar.

Några tyckte att vi var skitnödiga, men de flesta tyckte att vi var modiga. The Guardian hörde av sig och berättade att vårt beslut hade tagit sig hela vägen in i den ansedda tidningens styrelserum. Vi överöstes med kärlek och stöttning. Några nya prenumeranter hörde av sig och var ärliga: »Jag är inte särskilt intresserad av fotboll, men jag vill stötta er i ert ställningstagande.«

På kort sikt var det ett lyckat drag: vi fick nästan 1 000 nya prenumeranter och en del nya annonsörer som ville synas i Offside på grund av vårt beslut.

Sedan kom en pandemi. Fotboll spelades inte ens under några månader. Företag gick i konkurs, människor dog och potentiella annonsörer hade annat att tänka på än att synas i Offside. Det blev … jobbigt.

Men det är i motvind som draken lyfter (citat: Patrik »Bjärred« Andersson)! Ett vaccin uppfanns, allt fler tog två sprutor, läktare började fyllas igen och … at the end of the storm there’s a golden sky.

Det här skrivs nästan på dagen tre år efter att »Spelstopp« blev en riksnyhet. Offside mår bra. Helt okej i alla fall. Vi har stabil puls men doktorn låter oss ständigt veta att vi inte har råd med perioder av osunt leverne. Och är det en sak som vi har lärt oss de senaste åren är det att Offsides prenumeranter är vårt allt.

Så ett innerligt tack till alla er som hängt med oss under åren, tack till er som nyligen hoppat på en prenumeration. Ni gör skillnad.

Framåt!

 

Veckans …

… Låt
Såg sista avsnittet av Billions häromkvällen. Plötsligt hörs Wishlist från albumet Yield av Pearl Jam! När ändå Eddie Vedder är på tapeten kan dottern Olivia Vedder nämnas, som släppt en ny singel. My father’s daughter är skriven av Eddie och hörs i Sean Penns nya film Flag day.

Jag har också spelat Bon Ivers pianoversion av Beth/Rest några gånger.

 

… Svin
Tyska Bilds redaktör Julian Reichelt som hade sex med praktikanter och däremellan anklagats för sexuellt ofredande av andra kvinnliga anställda – men som ändå klättrade uppåt karriärmässigt trots att tidningens ledning kände till det upprepade beteendet. Efter New York Times avslöjande fick Reichelt sparken.

 

… Spelarbuss
Taktiken inför veckans inspelning var att plugga. Jag plöjde startelvor, wikipediasurfade hejvilt kvällen innan för att kolla var Hector Cuper numera håller till (förbundskapten för Demokratiska republiken Kongo) och för att veta hur många länder Kicki Bengtsson var utlandsproffs i (3: Japan, Norge och USA). Dessutom gick jag och lade mig tidigt. Gröt till frukost.

Och … ni får lyssna själva hur det gick. Spelarbussen är vanligtvis en podd som är för våra prenumeranter, men den här veckan släpper vi den vind för våg. Sök bara på Offsides podcast så dyker senaste avsnittet upp.

 

… Journalistik
The Ringers reporter Mirin Fader (som är en av de bästa sportskribenterna på planeten just nu) har skrivit ett fint porträtt av Javier »Chicharito« Hernández. Mexikanen, i dag i LA Galaxy, pratar öppet om sin depression, om hur han tappat bort sig själv och hur han fastande i identiteten som fotbollsspelaren »Chicharito«.

 

… Offsideskvaller
Förutom att Johan mest fortsätter att resa runt i landet med en mikrofon har reporter Fredrik Tillberg skrivit en text till kommande nummer som innehåller en häpnadsväckande inblick i hur en allsvensk förening kan utnyttja arbetskraft.

Numret når prenumeranter den 29 november, och här sajnar du upp för att få hem tidningen i brevlådan.

 

… Bok
Onåd av J.M. Coetzee. Första Coetzeeboken som jag läst, och det var inte alls en dum upplevelse. Blev också glad när jag läste vidare om författaren, som levt ett liv utanför rampljuset tros sina framgångar. Han ska inte ha dykt upp när han har tilldelats fina utmärkelser, knappt ställt upp på intervjuer. En nära vän till den i dag 81-åriga författaren sade någon gång att han endast sett J.M. skratta en gång på tio år.

 

… ?
Viasats, Nents, Viaplays … (är det någon som vet vad man ska kalla TV-bolaget?) kommentator Henrik Strömblad satt vid spakarna i måndagskväll när Arsenal tog emot Crystal Palace. Vid ställningen 1–1 i den andra halvleken redogjorde Strömblad för Arsenals fina svit när de spelar på måndagskvällar, man var ett »måndagslag« sade han. Bisittaren Johanna Frisk blev tyst, det här var ingen statistik som duon hade diskuterat före sändningen. Efter några sekunders publikljud fortsatte Strömblad: »Måndag hela veckan, var inte det en komedi med Bill Murray?« Johanna Frisk fortsatte att vara knäpptyst. Strömblads fråga hängde i luften och två minuter senare gjorde Crystal Palace 2–1.

 

… P10
Två hemmamatcher mot IF Elfsborg för Önnereds IK:s P10-lag på lördag, vilket innebär att vi ansvarar för domarinsatserna. Tyvärr är det nästan mer en regel än ett undantag att hemmalagen får kraftiga fördelar, särskilt när en förälder eller en ledare håller i pipan. Viljan att vinna är stor även när det handlar om barn.

 

… Offsides podcast
Offsideskribenten Fredrik Backman, som annars skriver böcker med viss framgång, intervjuades förra helgen av Sportbladets pigga reporter Patrik Brenning. Anledningen var att Backman bryter sitt supporterskap till Manchester United, vilket har sin bakgrund i hur klubben fullkomligt blundat för våldtäktsanklagelsen mot Cristiano Ronaldo. Intressant intervju med en funderande Backman som väcker en del frågor som Johan och jag tar vidare i podden.

Dessutom: Juan Robledos tröjor med olika budskap, Jon Dahl Tomassons ovilja att snacka svenska och Borgebys pissiga bortaresor i Elitettan.

 

… Offsidearkiv
I senaste numret har vi en intervju med Karl-Erik Nilsson där han bland annat erkänner att pengar går före moral (läs Qatar) när han är med och tar beslut i egenskap av förste vicepresident i Uefas exekutiva kommitté. Jag tvingades saxa bort en hel del frågor och svar när jag skrev ut intervjun, bland annat utläggningar och prat om den nya »schweiziska modellen« för Champions League: fler lag, fler matcher, inget gruppspel. Han var positiv till en förändring och hade argumentet att »många grupper är avgjorda när det återstår två eller tre gruppspelsomgångar«. Efter veckans matcher kan vi konstatera att det inte stämmer den här gången. Getingbo i mer eller mindre samtliga CL-grupper!

 

… Match
Kluven inför Liverpools bortamatch mot Manchester United på söndag. Vill inget annat än att vinna på Old Trafford, samtidigt befarar jag att en Unitedförlust innebär att Ole Gunnar Solskjær får sparken om de förlorar. Vad kan en bra tränare göra med Uniteds trupp? Det vill jag inte veta.

Trevlig helg!
Anders Bengtsson

Artikeln publicerades 22 oktober 2021.

Annons