Från och med i dag upphör vi med all form av spelbolagsreklam. Inga fler annonser i tidningen, inga banners på hemsidan, inga fler jinglar i podcasten. Beslutet är inte litet. Ekonomiskt är det en stor risktagning, vi förlorar härmed cirka 500 000 kronor i intäkter varje år. Och gudarna ska veta att en halv miljon är mycket pengar för Offside – vi har i några år krigat för svarta siffror i balansräkningen. »Tidningsdöden«, minskade annonsintäkter, dyr journalistik … och på detta nu: ett nej tack till en halv miljon kronor. Har vi tappat det?
Nej, vi vill ju inte tro det. Vi vill däremot påstå att vi nått en gräns och att beslutet vuxit fram de senaste åren.
Det är på sin plats att berätta om denna process.
Låt oss börja med matchfixningsproblematiken: det kanske största hotet mot svensk fotboll som ständigt skördar nya offer. Misstankar och anmälningar är ofta oerhört svårutredda och leder sällan till fällande domar. Att vissa spelbolag erbjuder odds i svenska divisioner där fotbollsspelarna inte ens själva kan försörja sig på fotbollen hjälper inte. Att vi satsar på granskande reportage om matchfixning men har spelreklam på nästföljande sida i tidningen hjälper inte heller. Det är en ekvation som är svår att få ihop. Viktigt är att vi inte påstår att alla spelbolag är skurkar, men aggressiv reklam och möjligheter till betting i lägre divisioner ger en bättre grogrund för något som vi inte vill vara en del av. Vi är också medvetna om att alla spelbolag inte jobbar likadant, men för oss känns nolltolerans som den tydligaste vägen framåt.
Vi har också aspekten »journalistisk trovärdighet«. När allt fler spelbolag tar allt mer plats i fotbollens miljöer – hur många spelbolag kan ett sändande bolag få in i en halvtidspaus? – vill vi stå fria i diskussioner, granskningar och reportage om spelbolagens inverkan och påverkan på fotbollen. Ett exempel är vårens intensiva rapportering om Zlatan Ibrahimovics eventuella återkomst till landslaget. Den heta potatisen grundade sig till stor del i Zlatans kampanjande för ett specifikt spelbolag och framstod mest som ett PR-trick. För många spelbolagskopplade journalister (inklusive oss själva) blev händelsen svår att kritisera med trovärdigheten i behåll.
Dessutom har vi noterat att spelbolag föreslår allt mer »luddiga« former av partnerskap. Ska spelbolaget X annonsera i Offside vill det att vi säger X eller trycker på X. Denna utveckling hade förr eller senare lett till att Offside som journalistisk produkt tagit skada.
Det finns många andra anledningar till varför vi nu tagit detta beslut, och om detta lär vi prata om i både Offsides podcast och i andra kanaler framöver. Men så att det inte framstår som något annat: vi är medvetna om hur utbrett och förödande spelberoende är. Flera gånger har lyssnare eller läsare med just spelberoende bakom eller framför sig delat med sig av djupt drabbande berättelser. Det påverkar oss så klart också.
Nu är beslutet alltså taget. I sin kontext ett historiskt sådant. Oss veterligen har inget annat mediebolag som sysslar med fotboll avslutat ett samarbete med samtliga spelbolag. Vi är givetvis stolta över styrelsens uppbackning och förtroende, men också medvetna om att vi spelar ett högt spel. Det lurar ett stort ekonomiskt hål i budgeten och det är vårt ansvar att hitta nya intäktsmöjligheter. Utan att avslöja något innan det är spikat har vi redan nu ett par saker på gång som både känns roliga och potentiellt kommersiellt lovande. Mer om detta senare.
Det sista vi vill är att skära i våra journalistiska ambitioner. Vi vill fortsätta kunna skicka reportrar och fotografer till de hörn av världen där vi vet att det finns bra och okända fotbollsöden. Vi vill kunna lägga timmarna som krävs för att granska en allsvensk ordförande eller sportchef. Vi vill fortsätta berätta de historier som blivit Offsides kännetecken. Men det är ingen hemlighet att den journalistik vi brinner för – den som går på djupet och den som måste få ta tid – också är dyr. Därför kommer vi framöver också ge våra läsare och lyssnare en möjlighet att bidra till oberoende fotbollsjournalistik. Bästa sättet är att fortsätta prenumerera på oss. Det är överlägset allt annat. Andra nya sätt innefattar Patreon och Swish (till 123 173 70 48). Vill man skänka en eller två slantar till oss för ett riktat reportage som vi ber om hjälp för att kunna finansiera, eller hjälpa oss ut på en poddresa som innefattar kostnader – eller bara stötta oss i den här satsningen – är vi oerhört tacksamma.
Att supporta oss eller ta del av framtida satsningar är givetvis frivilligt. I dagsläget finns inga planer på låsta poddar (notera plural …) eller höjda avgifter för lösnummer eller prenumerationer.
Framåt!
Anders Bengtsson & Johan Orrenius
Chefredaktörer Offside
- Mer:
- Offsidesnack