Andrea Möllerberg hade varit Svenska fotbollförbundets generalsekreterare i sju månader när hon måndagen den 3 juni presenterade den senaste medarbetarundersökningen. Samtliga anställda var kallade till det digitala mötet och nyfikenheten var stor. Hur ärligt skulle resultatet presenteras? Och inte minst, hur skulle den högste chefen på förbundet kommentera missnöjet som eskalerat sedan hon tillträdde?
Som i många andra stora bolag och organisationer är medarbetarundersökningar inget ovanligt. Syftet är att arbetsgivaren ska få en djupare förståelse för hur de anställda trivs på jobbet, att eventuella arbetsmiljöproblem och samarbetssvårigheter ska belysas och åtgärdas. Svenska fotbollförbundet har använt samma undersökningsmodell sedan 2017, två eller tre gånger varje år har de genomförts, och precis som alltid var det en rad frågor som återkom när personalen på förbundet under senvåren 2024 tillfrågades: Hur trygg känner sig personalen på sin arbetsplats? Hur rimlig är arbetsbelastningen? Hur högt i tak är det i diskussioner? Vilket förtroende har de anställda för sina chefer? Hur fritt är Svenska fotbollförbundet från konflikter?
Andrea Möllerberg satte i gång. Slajd efter slajd i hennes presentation visade att välmåendet, arbetsglädjen och förtroendet för ledningen hade minskat det senaste halvåret.
Som flera anställda som satt uppkopplade till mötet hade anat valde Andrea Möllerberg att vinkla resultatet av medarbetarundersökningen till något positivt. Flera gånger återkom hon till att det är en »tid av förändring« och att det var naturligt att den pågående omorganisationen skapade oro. Hon medgav att det fanns förbättringspotential i hur avdelningschefer kommunicerar och informerar, och att det var något som ledningen skulle ta till sig. Sedan sade hon, och refererade till sina fyra år som distriktschef på Stockholms fotbollförbund:
Tidsbegränsat erbjudande
Du behöver vara medlem för att läsa vidare. Just nu: 0 kr första månaden eller 99 kr första kvartalet!
Har du redan ett konto? Logga in här.