Rökmaskinen

I april stoppade Svenska spel all möjlighet till betting på Syrianska FC:s matcher. Det var tredje gången på fem år. Samtidigt inledde polisen en förundersökning mot Superettanklubben gällande matchfixning. Ingen rök utan eld eller orättvist utpekade?

När domarteamet leder in 22 spelare på Södertälje fotbollsarenas konstgräs kan de inte undvika att trampa på den knallröda matta som hemmalagets funktionärer har placerat innanför sidlinjen. Den avlånga tygbiten domineras av Svenska spels logotyp, tillsammans med orden: »Framåt för svensk fotboll!« Samma reklamfras svävar över huvudet på de tre domarna när de efter inmarschen tar plats under en fotbollsmålsformad båge i kartong. Svenska spels logga på tre olika ställen.

Lagens spelare ställer upp sig på rad på var sin sida om det röda kartongmålet. Med kvällssolen i ögonen kisar de upp mot huvudläktaren och noterar att den är helt öde, bortsett från den breda pressläktaren längst upp där två lokaltidningsjournalister, en domarkontrollant, en matchdelegat, två förbundsnissar och en rapportör för en liverapporteringstjänst sitter.

I en inglasad betongloge bakom pressläktaren böjer sig en ung speaker över en bordsmikrofon.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2019 (22 juli 2019) och är skriven av .