»Jag är alldeles för självupptagen«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar ­Offside det presumtiva till sin spets. Den här gången: Philip Haglund, mittfältare i IK Sirius.

Heerenveen rycker i din lagkamrat Tim Björkström. Stockholmskillen är sugen men ber dig att recensera staden. Hur lyder omdömet?

– Jag skulle kanske ljuga så att Tim fick uppleva det. Men jag gillar honom, så jag kan inte blåsa honom. »Det finns ingen stad«, skulle jag ha sagt. »Stan« är en åker, en arena och en motorväg. Samtidigt: Tim är besatt av bilar och skulle nog uppskatta närheten till en motorväg. Men nej, det är för deppigt.

Amazon ska göra ännu en säsong om Manchester City. Producenterna vädjar till Guardiola att han ska plocka in en »average player from abroad« i ett experiment som ska bevisa att Guardiola kan göra guld av sand. Tackar du ja till att bli fotbollsvärldens stora försökskanin?

Annons

– Aldrig. Inte för alla pengar i världen. Jag är alldeles för självupptagen och narcissistisk för att bli den personen. Dessutom gillar jag inte Pep och City. Jag är Unitedsupporter.

Din tränare Henrik Rydström förbjuder er att gå på toaletten före avspark, detta efter att han tagit del av en forskningsrapport som påstår att idrottare blir »aggressivare på planen om de håller sig«. Hur reagerar du?

– Jag måste bajsa före match, så har det alltid varit. Det, och att jag måste ha på mig en mössa när jag åker till samlingen inför en match, är mina enda rutiner. Jag kommer att protestera högljutt om Rydström står på sig. Jag är glad att Trelleborg inte spelar i Allsvenskan i år, de har bara en toalett och det kan bli stressigt som fan där. Det har hänt att jag smugit in på domarnas toaletter. 

Du kritar ett kontrakt med Bonniers för en självbiografi. Vad blir titeln?

– Typ: »Så bygger man ett bolag som är värt över hundra miljoner vid sidan av en fotbollskarriär.« Gimi startade som en app, men har vuxit till en mobil bank för barn. I dag är vi 25 anställda. 

Inför Sirius–Djurgården frågar Rydström om Kim Bergstrands taktiska hemligheter. Vad kan du, som spelat under Bergstrand, avslöja?

– Kim är grym på att granska motståndarna, så mitt första tips är att fullkomligt byta vår egen taktik för att dra ner brallorna på honom. Han och »Tolle« [Thomas Lagerlöf] anpassar sig mycket efter motståndet. En annan svaghet vi hade i Sirius var våra offensiva inkast. Vi fick inte till dem och inte sällan drabbades vi av jobbiga omställningar. När Dif har inkast ska vi vara på hugget. 

Kristian Luuk ringer och vill ha med dig i På spåret. Du får själv välja din tävlingspartner. 

– Jakob Johansson är en stark kandidat, han har nog läst majoriteten av böckerna på Stadsbiblioteket i Göteborg. Mycket fantasy, dock. Mats Solheim är också aktuell – en svinrolig jävel som inte alls är dum. En fördel med Mats är att vi skulle få vara med år efter år då han hade gått genom rutan. Så har vi min lagkamrat »Jeppe« Arvidsson, vetgirig som få. Varje dag kör vi en massa frågesport på varandra. Hör vi en låt på radion i bilen kör vi årtal och så är det igång. 

Din tidigare lagkamrat Bas Dost köper Gimi för 100 miljoner kronor. Gnetar du ändå vidare i Sirius?

 – Jag skulle inte sälja mitt bolag om jag fått det dubbla av Bas Dost. Jag kämpar på med fotbollen för att jag tycker det är så kul, inte för det ekonomiska. 

En rastlös Magnus Haglund hör av sig med förslaget att ni tillsammans ska starta bloggen »Haglund & Haglund – funderingar från var sin sida om den kritade linjen«. Nappar du?

– Det är dödsdömt.

Rydström frågar om din största läsupplevelse i livet. Vad svarar du?  

Alkemisten av Paulo Coelho. Jag läste den i Nederländerna när jag inte mådde så bra och var lite vilsen. Den fick mig att ta beslutet att lyssna på min »inre röst« och ledde till att jag skrev på för IFK Göteborg. Alkemisten är så klart klyschig, men vid den tidpunkten var jag mottaglig för budskapet och det förändrade nog mitt liv.

Annons