»Min själ är inte till salu för några pengar i världen«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Özcan Melkemichel, tränare i AFC United.

Du och lagets skyttekung slår vad: Gör han färre än 15 mål kommande säsong får du klippa honom inför hela laget. Blir det fler klipper han dig. Går du med på förslaget?

– Självklart. 15 mål är 15 mål, så inget snack om saken. Men på ett villkor – vi måste också gå upp en division. Gör han 15 mål och vi ändå åker ur en serie är det ju inte värt ett skit!

Du får chansen att återuppleva fiasko­säsongen 2013 i Allsvenskan med Syrianska igen. Vad gör du annorlunda?

Annons

– Mycket svår fråga. Skador på viktiga spelare gav oss inte riktigt chansen att visa upp oss. Jag hade fokuset inställt på att ha en färdig trupp redan i januari för att kunna bygga ihop laget ordentligt. Nu blev det inte så förrän i mars månad. Ett par spelare till hade varit välkommet, men som alltid så var det pengarna som styrde.

Du får följa med och studera valfri tränare i världen under en månads tid. Vem blir det?

– Diego Simeone i Atlético Madrid. Jag är otroligt imponerad av hur han lyckas få ut max av sin trupp, hur alla spelare accepterar spelidén och hur alla tycks dra åt samma håll. Den kollektiva råstyrkan är något som jag skulle vilja lära mig mer om och av.

En spelare fångas på film när han sjunger olämpliga sånger om klubbens rivaler – hur agerar du? 

– Det beror helt på sammanhanget. Spelare och ledare är förebilder för många barn och unga – allt vi gör tar de efter. Säg så här: Om spelaren hade gjort det på fyllan hade jag tagit in honom på kontoret och krävt en för­klaring. Hade han gjort det på en fotbollsläktare – kanske inte. Då finns det andra faktorer som spelar in. I slut­ändan är det mer en fråga för klubben än för tränaren, men det är olika från gång till gång.

Du vaknar en morgon och bestämmer dig för att göra något helt annat, långt bort från fotbollen. Vad blir det?

– Oj … Ja … Att resa har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag skulle bara vilja åka runt i världen lite på känsla, träffa nya människor, se olika världs­delar och uppleva andra kulturer. Det hade varit underbart att få den möjligheten.

Efter att spelarna noterat dina rökningsvanor kallar de dig till ett möte efter träningen. Deras krav: Varje gång du tar en cigarett tar de också en. Slutar du röka?

– Aldrig. Det skulle inte ens komma på tal. Jag vet att de aldrig ens skulle ställa frågan. Den är helt obefogad så länge jag inte stör dem – jag står alltid långt ifrån dem när jag röker, så där har du svaret.

En sponsor erbjuder dig 100 miljoner i transferbudget på ett villkor: hans svärson ska spela på topp trots att han är usel. Vad säger du?

– Aldrig i livet. Inte ens för en miljard. Med en sådan spelare på planen hade jag behövt fem Messi och fem Ronaldo för att täcka upp. Svaret är nej – min själ är inte till salu för några pengar i världen.

Du får ändra ett beslut från din karriär. Hur resonerar du?

– Har man gjort något så är det gjort, på gott och ont. Det gäller livet i stort, inte bara i yrket. Med det sagt så finns det en del saker i mitt utbrott efter ­Helsingborgsmatchen 2011 som inte var så genomtänkta, så det får väl bli att inte ta den diskussionen där och då. Viktigt: jag står fortfarande fast vid min åsikt i sakfrågan.

Du får välja ett minne från spelarkarriären som du får återuppleva. Vilket?

– När vi gick upp med Syrianska från division fyra till trean efter en bortaseger i sista omgången mot Björkvik 1989. Det kan tyckas obetydligt, men med vår resa från sjuan till fyran i bakhuvudet, glädjen efter slutsignalen, firandet och hemresan så är det mitt enskilt bästa spelarminne.

Annons

Det står 1–1 med några sekunder kvar av matchen. En av motståndarnas spelare blir liggande när ditt lag får ett friläge. Ber du spelarna att spela ut bollen?

– Den här frågan är en passning till Helsingborgsutbrottet, eller hur? Är det inte en huvudskada på spelaren och domaren inte har blåst, så nej. Annars ja. Det är stor skillnad på en sådan grej och det som hände på Olympia. Deras anfall bara pågick och pågick i flera minuter. Frågan tar upp ett enskilt anfall, inte flera som kommer i vågor under en längre tid.