»Infantino får börja snusa istället«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Peter Wettergren, assisterande tränare i Sveriges herrlandslag.

Du får ändra ett beslut från din ­spelarkarriär. Vilket blir det?

– När Klas [Ingesson] spelade i Mechelen var vi ett gäng som hälsade på honom. Vad jag inte visste var att Klas övertalat tränaren att låta mig provspela som mittback. Klas hade gått på: »Hela Europa är ute efter Wettergren!« Men vi hade semester och hade tagit några bira på planet ner, så jag var inte i skick för provspel. Men den grejen ångrar jag egentligen inte, jag var ändå för gammal då. Det enda som stör mig från min spelarkarriär är att jag var för bekväm. Jag tog inte de där extra grispassen och fick aldrig svaret på hur bra jag hade kunnat bli.

Efter att ha kvalat till VM 2018 får Janne Andersson en idé: han vill att landslaget ska ha sin bas på ett ryskt hotell utan internet för att spelarna ska komma närmare varandra. Hur reagerar du?

Annons

– Jag ringer till hans fru Ulrika och så ändrar vi tillsammans beslutet. Ulrika bestämmer över Janne, så han viker sig. Lägerliv utan internet hade kanske funkat ett par dagar – inte längre. Även fotbollslag måste följa med i samhällsutvecklingen.

Du får chansen att visa din barndoms Ödeshög för en internationell topptränare. Vem väljer du? 

– Jag hade tagit med mig Antonio Conte till mina föräldrar på Södra vägen. En passionerad och nytänkande tränare som jag skulle älska att få diskutera med. Samtidigt som vi äter mammas husmanskost.

Du får återuppleva en dag från ditt tränarliv. Vilken blir det?

– Det hade varit lätt att säga SM-gulden eller titeln med FC Köpenhamn. Men min finaste stund som assisterande tränare kom när Elfsborg mötte Standard Liège i Europa League. Klas hade just tagit över Elfsborg och ända sedan vi var unga hade vi drömt om att en dag få återförenas inom fotbollen. När fansen sjöng Klas namn tittade han mig djupt i ögonen och sa: »Nu, Peter. Nu är det fan vi igen.« Det glömmer jag aldrig.

Inför VM-kvalmatchen mot Frankrike får du uppdraget att välja ut en match att visa för spelarna för att inspirera dem. Vilken väljer du?

– Tyskarnas överkörning av Brasilien i VM 2014 [7–1]. Det var en sådan perfekt mix av löpstyrka, finess och kollektivism. Är det något fotbollsland vi i Sverige borde titta mer på så är det Tyskland.

Ny regel från Fifa: inget nikotin får längre intas under landslagssamlingar, vare sig av spelare eller ledare. Säger du upp dig?

– Nej, jag får se till att Gianni Infantino [Fifapresidenten] börjar snusa istället. Fast helt ärligt har jag faktiskt tänkt kasta dosan själv snart, jag väntar på rätt tillfälle bara. Mer än så säger jag inte.

Underläge med ett mål mot Frankrike i den 80:e minuten. Alla byten är gjorda när Robin Olsen skadar sig så illa att han måste bryta. Vilken utespelare skickar ni in i målet?

– Ola Toivonen. Lustigt nog var vi ett gäng på den förra landslagssamlingen som diskuterade ett liknande scenario. En stund senare fick jag ett MMS från Ola. Det var en bild på honom i PSV Eindhovens målvaktströja och texten: »Tio minuter, noll insläppta.« Tydligen hade han ryckt in i målet en gång och klarat sig väl. Det vet jag ingen annan utespelare i landslaget som har gjort, så Ola får ta kassen.

Du är oense med scouten Jonas Thern om en viktig speldetalj. Thern säger: »Vem är det som har vunnit VM-brons här – du eller jag?« Vad kontrar du med? 

– »Jaså, var du med där? Det minns jag inte. Dessutom är mittcirkeln inte längre världens centrum, Jonas – numera spelar vi fotboll över hela planen.« Jag hade också bett honom att dra till Ibiza, för så brukar han alltid säga till mig och Janne när han tröttnar på oss. Hur det låter? »Här har ni scoutingrapporten, gubbar. Jag har redan fixat segern till Sverige. Åk till Ibiza med er nu!«