»Fotbollen blev lidande av festerna«

Fotbollsledare gillar att avfärda kniviga frågor med att de är »hypotetiska«. Här drar ­Offside det presumtiva till sin spets. Denna gång: Therese Sjögran, sportchef i FC Rosengård.

Du får chansen att ändra en spelregel. Vilken väljer du?

– Inkastet. Fotboll spelas med fötterna och idag får ett försvarande lag många gånger en fördel av att spela ut bollen till inkast. Får du lägga bollen på marken och sparka in den blir det ju som en frispark eller hörna och då kanske man håller bollen i spel längre. Det skulle gynna de spelande lagen.

FC Rosengårds tränare avgår och som ersättare måste du välja en medspelare från din karriär. Vem väljer du?

Annons

– Malin Moström. En ledare som var bra taktiskt, proffsig på alla plan och som alla följde. 

51-procentsregeln skrotas. Din gamla klubb Wä IF får stormrika ägare och erbjuder dig en Cristiano Ronaldo-lön mot att du blir spelande tränare i division tre. Byter du jobb? 

– Direkt. Att få chansen att spela igen och ha alla de pengarna att kunna värva spelare för när vi gått upp några divisioner … Det hade varit klockrent.

Sepp Blatter ringer och ber om ursäkt för sina plumpa uttalanden om damfotboll och vill att du ska leda hans nya kommitté för en mer jämlik fotbollsvärld. Ditt svar?

– Det hade jag absolut kunnat göra. Men bara om jag fått fria tyglar att bestämma hur Uefa eller Fifa ska bli jämställt.

Återträff med din klass från fotbollsgymnasiet i Borås. Vilket minne gaggas det mest om framåt småtimmarna?

– Någon av våra ökända fester. Vi bodde i samma höghus allihop, så vi hade alla fester där. Fotbollen blev lidande av dem och det var nog därför jag flyttade hem efter ett år. 

Pia Sundhage överraskar dig på kontoret med gitarren i högsta hugg. Hon ska bestämt sjunga Vi är tjejer, vi är bäst från 1987. Vad gör du?

– Då springer jag rakt ut. Den låten har jag hört till leda. Jag har haft Pia sedan jag var 16 år i olika landslag. Hon är härlig på alla sätt, men det finns en gräns för allt.

FC Rosengård blir åter en del av Malmö FF. Applåderar du beslutet?

– Det hade blivit en applåd från min sida. Tänk att ha både dam- och herrlag i högsta ligan och i Champions League. Jag tror vi kunnat dra nytta av varandra..

Du får pengar till att värva vilken spelare som helst. Vem hade lyft Rosengård mest?

– Sam Kerr, en australiensisk spelare som jag hade kunnat betala alla pengar för. Hon spelar i USA och är en komplett forward i mina ögon. 

Avgörande toppmatch mot Piteå och akut skadekris. För att få ihop fullt lag står valet mellan en oprövad junior och att du själv snörar på dig skorna igen. Hur gör du?

– Jag är 41 år gammal och slutade för tre år sedan. Jag hade kanske klarat två minuter. Det hade varit bättre med junioren, absolut.

Annons

En osäker debutant ber dig berätta om en fotbollsdag då du var överjävligt nervös. Vilken väljer du?

– Jag har aldrig varit så nervös som när vi skulle spela VM-final 2003. Jag satt på bänken, men det kändes som om jag skulle spela från start. Den dagen var nog en av de värsta i mitt liv. Jag kunde inte sitta still, samtidigt som jag visste att jag behövde göra det för att spara energi. Men när jag väl kom in och kunde påverka matchen släppte nervositeten.

SVT börjar sända samtliga matcher i serien med motkravet att spelet avbryts två gånger per halvlek för intervjuer med lagkaptenerna. Okej med dig?

– Nej, alltså, då tar man inte vår sport på allvar. Om det är kravet från SVT så får TV4 visa istället.

Uefa funderar på att införa effektiv speltid och utser Damallsvenskan till försökskanin. Hur reagerar du?

– Det hade jag varit intresserad av att testa. När vi spelade en landskamp mot ett sämre motstånd mättes den effektiva speltiden. Den var runt 70 minuter för att de hade maskat och hållit på. Så – absolut!