»Det här var min sista chans att bevisa något«

När Nicklas Bendtner buades ut mot Sverige 2015 såg det ut som en skamfilad stjärnas sista framträdande. Nu ska han till VM med Danmark – efter att ha slutit fred med sig själv i Norge.

Hans ansikte har förändrats. I pannan – den som skallades av Arsenalrivalen Adebayor 2008, den som överlistade målvaktskungen Buffon med två majestätiska nickar 2013 – har fårorna lagt sig. Näsan som knäcktes i albanskt luftrum 2014 tar mer plats och på kinderna, under den veckogamla skäggstubben, har smilgroparna förbytts mot mörka skåror. Slutligen har vi ögonen. Under en blöt marskväll i centrala Köpenhamn för fyra år sedan var de så simmiga att han ombads kliva ur sin lyxbil och blåsa i alkoholmätaren. Promillen på 1,74 innebar en natt i arresten, en knapp miljon kronor i böter, ett indraget körkort och ett personligt lågvattenmärke.

Under den här tiden kunde det vara svårt att föra ett sammanhängande samtal med anfallaren. Ofta var det fråga om sekunder innan blicken började flacka åt höger och vänster, ungefär lika rastlöst som hans olika klubbval. Numera är de blågrå ögonen närvarande. Men de ser också mer bekymrade ut. Sorgfulla, om man så vill.

Likväl påstår han att han mår bättre än på länge. Kanske bättre än någonsin. I synnerhet på insidan av den fårade pannan, där storstädning har pågått sedan förra våren.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Nytt prenumerationssystem

Byt lösenord för ditt konto och läs vidare digitalt.

För dig som redan bytt lösenord.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?