Fredrik Ljungberg

I debuten spräckte han den längsta måltorka landslaget någonsin haft och räddade en hårt kritiserad förbundskapten. Tio var senare är han landslagskaptenen som nästan aldrig förlorade en tävlingslandskamp och inte visste hur det kändes att missa ett mästerskap. Offside träffade Fredrik Ljungberg i London för att prata om skadan som kändes »som bröstkorgen exploderade« och om hur han som lagkapten valde att tackla landslagets olika grupperingar.

Emirates Stadium dränks i ett vårregn och på planen värmer svenska landslaget upp inför träningslandskampen mot Brasilien. Fysiologen Paul Balsom instruerar spelarna i en skottövning, rullar sedan ut bollarna till mittcirkeln och klappar i händerna för att få förste man att driva mot Andreas Isaksson i målet.

Då joggar Fredrik Ljungberg fram till Balsom. Övningen avstannar när lagkapten Ljungberg pekar mot avbytarna som står och kickar gris vid ena hörnflaggan. Balsom nickar och ropar till sig två av spelarna, Marcus Allbäck och Daniel Andersson, som får ta plats strax utanför straffområdet och agera uppspelsalternativ för skyttarna – och därmed göra övningen effektivare.

Fredrik Ljungberg lunkar tillbaka ner mot sidlinjen, tar tag i en boll och börjar kicka för sig själv. Övningen han nyss styrt upp deltar han inte i. Det är så här han vill ha det. Vissa laddar bäst i grupp och andra på egen hand. Även i en lagsport måste varje individ få välja själv, särskilt när man nått den här nivån.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 4-2008 (20 maj 2008) och är skriven av .