Intervju: Gustav Svensson

Efter drömmål och succé i U21-EM talar experter om att Gustav Svensson redan är bra nog för A-landslaget. För Offside berättar det bästa exemplaret från IFK Göteborgs ungdomssatsning om när Håkan Mild märkte honom för livet, om vad som krävs för att han ska peta Daniel Andersson i landslaget och om lättnaden när Guillermo Molins missade straffen i EM-semifinalen.

Det är en ljum julikväll och den sommarbruna publiken på Råsunda har tagit tillfälligt avbrott i semesterfirandet för återstarten av Allsvenskan. Sommaruppehållets fotbollsabstinens har botats med silly season-rykten om Zlatan och Barcelona samt ett U21-EM med offensiv, teknisk och fartfylld fotboll. Nu är det vardag igen. På Råsundas gräs är det fula efterslängar, bortslagna passningar och få ordnade anfall. 

IFK Göteborgs mittfältare Gustav Svensson springer från straffområde till straffområde i jakt på att någon endaste gång få vara delaktig i spelet. Det går sådär. I kampmomenten har han ofta två mittfältare – Jorge Ortiz och Dulee Johnson – och dessutom anfallaren Iván Óbolo emot sig.

För en månad sedan sprang han runt på Malmös nya arena, i EM-premiären mot Vitryssland, tillsammans med Marcus Berg, Ola Toivonen, Pontus Wernbloom, Emir Bajrami… Då drämde han iväg sitt livs skott som gick rakt upp i krysset och fastställde slutresultatet 5-1. Han hyllades av experter som vår nästa stora, defensiva mittfältare. Bosse Petersson sa i  en intervju att Gustav »kommer knacka på landslagsdörren tidigt, han står näst på tur att bli utlandsproffs och borde komma med snart«. Den förre U21-förbundskaptenen Torbjörn Nilsson gick steget längre och menade att Gustav var redo för A-landslaget redan nu. 


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 5-2009 (25 augusti 2009) och är skriven av .