Intervju: Gustav Svensson

Efter drömmål och succé i U21-EM talar experter om att Gustav Svensson redan är bra nog för A-landslaget. För Offside berättar det bästa exemplaret från IFK Göteborgs ungdomssatsning om när Håkan Mild märkte honom för livet, om vad som krävs för att han ska peta Daniel Andersson i landslaget och om lättnaden när Guillermo Molins missade straffen i EM-semifinalen.

Det är en ljum julikväll och den sommarbruna publiken på Råsunda har tagit tillfälligt avbrott i semesterfirandet för återstarten av Allsvenskan. Sommaruppehållets fotbollsabstinens har botats med silly season-rykten om Zlatan och Barcelona samt ett U21-EM med offensiv, teknisk och fartfylld fotboll. Nu är det vardag igen. På Råsundas gräs är det fula efterslängar, bortslagna passningar och få ordnade anfall. 

IFK Göteborgs mittfältare Gustav Svensson springer från straffområde till straffområde i jakt på att någon endaste gång få vara delaktig i spelet. Det går sådär. I kampmomenten har han ofta två mittfältare – Jorge Ortiz och Dulee Johnson – och dessutom anfallaren Iván Óbolo emot sig.

Annons

För en månad sedan sprang han runt på Malmös nya arena, i EM-premiären mot Vitryssland, tillsammans med Marcus Berg, Ola Toivonen, Pontus Wernbloom, Emir Bajrami… Då drämde han iväg sitt livs skott som gick rakt upp i krysset och fastställde slutresultatet 5-1. Han hyllades av experter som vår nästa stora, defensiva mittfältare. Bosse Petersson sa i  en intervju att Gustav »kommer knacka på landslagsdörren tidigt, han står näst på tur att bli utlandsproffs och borde komma med snart«. Den förre U21-förbundskaptenen Torbjörn Nilsson gick steget längre och menade att Gustav var redo för A-landslaget redan nu. 

IFK Göteborg hade fyra spelare med i EM-truppen, spelare som gick in i turneringen med självförtroendet av att ligga etta i Allsvenskan. Om Gustav Svensson sveper med blicken runt sig i detta nu ser han inte längre några U21-polare i blåvita tröjor. I stället omges han av 17-åringarna Mikael Dyrestam, Kamal Mustafa och Niklas Bärkroth. IFK må ligga etta i Allsvenskan men den trupp som tog dem dit är borta. Pontus Wernbloom har redan dragit till Holland och nya klubben AZ Alkmaar. Mattias Bjärsmyr sitter på läktaren eftersom han är orolig för att förvärra en känning i ljumsken, vilket skulle äventyra det kontrakt han om någon dag ska skriva på för Panathinaikos. Robin Söder är borta från spel resten av säsongen efter korsbandsskadan han drabbades av i U21-EM:s semifinal mot England. Och med tanke på att A-landslagets Adam Johansson nyss burits av planen med lagets fjärde korsbandsskada för året, är 22-årige Gustav nu en av de mer rutinerade IFK:arna på plan. Bara fyra av hans lagkamrater är äldre.

När domare Stefan Johannesson blåser av matchen har AIK vunnit med 1-0. Gustav tackar den blåvita klacken och tar sig snabbt ut i omklädningsrummet. Han har avverkat 11 803 meter och bara varit i närheten av bollen i två minuter. Aldrig i närheten av mål. 

Det har bara gått 27 dagar men drömträffen på Swedbank Stadion känns avlägsen. 

 


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?