Offsidesnack Publicerad 28 mars 2022

Är det »tufft att möta en nykomling i premiären«?

Daniel Nannskog under sin tid i Stabaek

Med några dagar kvar till Allsvenskan tittar Offsides praktikant William Stenius närmare på fyra påståenden som han ibland hör i samband med premiärer.

I dag: »Det är tufft att möta en nykomling i premiären.«

Text: William Stenius

Att nykomlingar är jobbiga att möta i säsongens första match är ett påstående som brukar uttalas i samband med premiärdagar, följt av resonemang om att nyblivna allsvenska lag »inte har något att förlora« och spelar vidare med den positiva energi som avancemanget från Superettan innebar.

Så, hur har det gått för nyuppflyttade lag i deras premiärmatcher genom åren?

Några noteringar som sticker ut:

Av de 52 premiärmatcher som nykomlingar spelat under 2000-talet har de vunnit 18 och spelat oavgjort 13 gånger. Bara en gång har två nykomlingar stött på varandra direkt och det var 2013, då matchen mellan Brommapojkarna och Öster slutade 2–2.

2019 vann alla nykomlingar mot etablerade allsvenska lag. AFC Eskilstuna slog IFK Göteborg med 3–1, Helsingborgs IF vann mot IFK Norrköping med samma resultat och Falkenbergs FF besegrade Örebro SK med 1–0.

• Halmstads BK är ett lag som har gjort det bra i sina premiärer under de säsonger då HBK har varit nykomlingar i Allsvenskan. 2013 blev det 1–1 borta mot Malmö FF, 2017 besegrades Östersunds FK med 1–0 och i fjol slog de BK Häcken med 1–0.

De senaste 20 årens målrikaste premiärmatch ägde rum i april 2002, då nykomlingen Landskrona Bois tog emot Helsingborgs IF. Skånederbyt slutade 6–2, och den dåvarande Boisanfallaren Daniel Nannskog minns förstås premiärdagen med glädje.

– Vi kom från en stark säsong i Superettan och hade ett bra lag och en god stämning i gruppen, säger Daniel Nannskog. Helsingborg var tippat att sluta i den absoluta toppen av tabellen och hade allt att förlora. För oss var det tvärtom, vi gick in i matchen som underdogs och hade ingenting att förlora. Att vi fick spela den matchen på ett fullsatt Landskrona IP var en otrolig upplevelse.

Känslan av att komma från en stark säsong i Superettan bidrar till att nykomlingar ofta gör bra ifrån sig mot etablerade allsvenska lag i premiärmatcher, tror Daniel Nannskog.

– Det finns en iver och längtan att få mäta sig mot allsvenska spelare och spela i den svenska fotbollens finrum. Dessutom vill man som underdog visa att man är att räkna med. 

Är det därför viktigt att få en bra inledning som nykomling?

  Det är viktigt. Jag minns att vi inledde säsongen 2002 väldigt starkt men sedan började det gå sämre på hösten. Det är svårt att hålla den där energin som man får av att stiga till Allsvenskan i liv under hela säsongen. Därför är det viktigt att få en bra start.

Så vad har vi lärt oss av det här? Statistiken talar för att allsvenska nykomlingar oftare än sällan gör det svårt för de etablerade lagen i premiärmatcherna. Det är alltså inte läge att ta ut en premiärvinst i förskott för IFK Göteborg, Hammarby IF och IK Sirius, som alla tre ställs mot årets nykomlingar i premiäromgången.


LÄS OCKSÅ: Ungdomens hus – ett reportage om Sirius unga ledarsatsning

Artikeln publicerades Publicerad 28 mars 2022. Uppdaterad 28 mars 2022. och är skriven av .

Annons