Att lajva en VM-premiär

Ni som följer vår VM-resa (ni följer väl vår VM-resa?!) hörde i ett av poddavsnitten Johan berätta om »Brolla«, »Fjodor« och det övriga kompisgänget som sysslar med något så autentiskt som fotbollslajv.

Eftersom vi på redaktionen blev så glada av berättelsen frågade vi mejlaren Olov Nordin om vi fick publicera hans mejl i sin helhet i Offsidesnack. Här följer hela berättelsen:


Sommaren 2006 i Hudiksvall får Andreas Brolin (japp, han delar blodsband med allas vår Tomas, om än bara på tremänningsavstånd) – vår kompis – idén att, med anledning av ett stundande världsmästerskap, samla alla vänner och spela öppningsmatchen mellan Tyskland och Costa Rica. En rätt anspråkslös historia, mest en kul grej för alla fotbolls(o)intresserade vänner att förströ sig med i slutskedet av gymnasieåret. Sagt och gjort. Anders botaniserar i sin vänkrets för att på bästa vis sammanfoga två jämbördiga lag och går därefter ut med en inbjudan som förtäljer att varje person har fått en specifik spelare tilldelad sig i respektive lag. Kort därefter går matchen av stapeln, 11 mot 11 (plus avbytare), 2 x 45 minuter plus tilläggstid. Matchen slutar 3-3 på ett soldränkt Överås i Hudiksvall. Alla inblandade hade en enastående trevlig dag och kväll, men tänkte kanske inte mer på det.

Efter kryssmatchen på Överås rullade det på. »Brolla« bjöd, inför mer eller mindre, varje stort och litet mästerskap in sina vänner för att under light-lajv-former spela öppningsmatchen för den fotbollsturnering som väntade runt knuten. Under åren kom fokus att skifta. Vissa deltagare inriktade sig på att, i så stor utsträckning som möjligt, efterlikna den spelare man blivit tilldelad. Det kunde vara att eftersträva Karl Poborskys svallande hår, Emile Heskeys targetförmåga eller Matthew Booths oförmåga att överhuvudtaget använda fötterna. Mat har också varit ett viktigt inslag, då respektive lagkapten alltid har till uppgift att bjuda på en för landet traditionsenlig cuisine: borsjtj, blinier, beluga, saleeg, sushi och caipirinha är förtäring som passerat revy under åren.

Fram till och med 2013 genomförde vi varje sommar detta rollspel. Vid det laget hade vi hunnit bli +- 25 år. Men kort därefter hände något som inte kan beskrivas på annat slitet vis än »livet«: vänner flyttar, försvinner ut i periferin, skaffar barn, köper hus, drar av korsband, börjar jobba.

Det tog fem år innan vi återigen fick Brollas oefterhärmliga och vansinnigt roliga fotbollslajvinbjudan. Men vad som var nytt för denna gång var att vi, innan den sedvanliga efter matchen-banketten, hade en överraskning att vänta. Tre timmar var avsatt för detta segment, och det enda vi fick veta var att det klockan 18.00 var samling på Glysisvallens parkering i Hudiksvall.

Väl på plats väntar en spelarbuss och vi »spelare« undrar självklart vad som är tanken. Brolla inleder sin presentation av överraskningen med ett citat från hans favoritlags före detta tränare tillika blågul härförare: »Att åka buss är begripligt« (ett otroligt citat, ändå), varpå han förklarar att vi, med inspiration från Offside ska ta oss an »I spelarbussen«, fast på riktigt. Andreas Brolin har alltså hyrt en buss inklusive luttrad utomsockneschaffis som ska ta oss runt till tre lokala fotbollsklubbar i Hälsingland. Första stoppet blir Trönö, därefter Skarplycka och slutligen Strömsbruk. Alla resmål ackompanjerade av intrikata och kluriga ledtrådar samt slå sig på knäna-klenoder. Det kanske starkaste ögonblicket var musikfrågan i Strömsbruk där Brolla tubbat sin äldre bror att på ljudkommando plötsligt uppenbara sig ur skogsbrynet och sjunga Jussi Björling. Otroligt.

Jag känner nu att jag saknar ett silkesband fint nog att knyta ihop den här säcken, men summan av kardemumman är att jag kände mig tvingad att dela med mig av hur förbannat fin den här tradition är. Och att vänskapsbrobyggaren Brolla, efter fem års silencio stampa (nåväl, han har ändå hunnit utbilda sig till lärare, fått två barn och köpt hus) anordnar detta för sina vänner – jag blir gråtmild. Han är otrolig. Det måste uppmärksammas. Och vad vet jag, kanske kan det också inspirera andra kompisgäng runt om i små hålor.

Ryssland – Saudi slutade 3-3 på ett soldränkt Överås.

Allt gott,
Fjodor Smolov

Artikeln publicerades 20 juni 2018 och är skriven av .
Annons