Blir premiärmatcher ofta »tillknäppta«?

Med några dagar kvar till Allsvenskan tittar Offsides praktikant William Stenius närmare på fyra påståenden som han ibland hör i samband med premiärmatcher.

I dag: »Premiärer är ofta tillknäppta.«

Text: William Stenius

Hur matchbilder upplevs är svårt att mäta, men två indikatorer kan vara antalet mål som görs och hur många varningar domaren behöver dela ut.

Vi börjar med varningarna. Antalet gula kort per match har under de senaste fem säsongerna varit fler i premiäromgången jämfört med resterande omgångar. Däremot har det under majoriteten av 2000-talets säsonger delats ut fler varningar i omgång två än i premiärmatcherna. Totalt, över alla 22 säsonger på 2000-talet, har det delats ut 574 gula kort i den andra omgången – att jämföra med premiäromgångarnas 547.

Mohammed Al-Hakim har dömt åtta allsvenska premiärer och utdelat 24 gula kort. Att det ofta delas ut färre kort i premiären jämfört med omgång två betraktar Al-Hakim som en slump. 

– Det är inget vi diskuterar inom domarkåren, säger han. Vi går ut och gör vårt jobb oavsett vilken match det är. Premiärer är alltid speciella, men att det delas ut färre kort än i omgång två tror jag mer att är en tillfällighet än ett samband.

Målen, då? Tja, de två vanligaste resultaten i 2000-talets premiärmatcher är 0–0 och 1–1. I 104 av 168 matcher har det inte gjorts fler än två mål, till skillnad från omgång två där det gjorts tre eller fler mål i mer än hälften av matcherna.

Andreas Brännström, nybliven tränare i Mjällby, menar att en orsak till att premiärmatcher blir målfattiga kan vara att spelarna är extra nervösa, samt att det taktiska fokuset ställs in på att minimera chansen att förlora snarare än att maximera chansen att vinna. 

– Spelschemat kommer flera veckor innan matchen ska spelas, så det är lätt hänt att man lägger mycket tid på förberedelserna inför just premiären, säger Brännström. Det gör att det kan bli lite överarbetat och sättas mer fokus på motståndarlaget.

Laddade spelare, fulla läktare och en nollställd tabell där alla lag i teorin har lika stor chans att lyfta pokalen i slutet av säsongen. Borde inte det vara fina förutsättningar för målfest och tuffa närkamper?

– Jag tror att allt blir för uppladdat. Man märker redan en vecka innan premiären att det finns något i luften på träningarna. Jag har märkt av att det är passivare spel och att spelare har svårare att ta initiativ i premiärmatcherna. Jämför man med omgång två ska det inte vara någon skillnad på den fysiska formen, utan det är nog bara mentalt – spelarna blir överladdade helt enkelt.

Premiären är en match av 30 och i slutändan har resultatet ingen större betydelse än i någon annan match. Samtidigt är premiären spelarnas, ledarnas och supportrarnas ljus i mörkret under den långa försäsongen, och så fort spelschemat kommer ut börjar det pratas om premiärmatcherna. Ju närmare man kommer, desto mer brinner det i knutarna för att hitta ett spel och vara redo inför den kommande säsongen. 

– Jag har lärt mig att oavsett hur mycket man har förberett sig sitter man där dagen före premiären och känner att man har glömt något eller borde ha gjort något annorlunda, säger Andreas Brännström. Både tränare och spelare blir uppeldade inför premiären och sen – poff! – så är den spelad och det är en vecka till nästa match.  

I stället för att bidra till den upphaussade stämningen kring premiärmatcherna försöker Brännström bete sig avslappnat i omklädningsrummet.

– Jag försöker få spelarna att slappna av och skratta i stället för att hålla brandtal där det ser ut som om man vill mörda någon. Man kan dra ett skämt och försöka lätta upp stämningen inför matchen i stället för att bidra till en ännu mer laddad stämning, för den kommer att finnas där oavsett. Ta premiären för vad den är: en match i mängden.


LÄS OCKSÅ:
Andreas Brännströms 14 tränarkrönikor för Offside

Artikeln publicerades 30 mars 2022 och är skriven av .
Annons