Offsidesnack Publicerad 25 november 2020

Efter kaoset: Offside talar ut

– Det var en av de mörkaste dagarna i Offsides historia, hälsar Offsides chefredaktör Anders Bengtsson och passar på att trycka till Svensk Handel.

Det har gått en vecka sedan branschorganisationen Svensk Handel utsåg stormköket till Årets julklapp, men det har känts som ett år på Offsides redaktion.

– Vi har inte vetat hur vi skulle agera, säger Anders Bengtsson. Johan ville koppla in sina föräldrar som båda är advokater och stämma skiten ur Svensk Handel för att de vilselett oss. Andra på redaktionen har gråtit av förtvivlan. Offsides grundare Mattias Göransson, i dag Magasinet Filters chefredaktör, säger att han inte har varit så här förbannad sedan Sigge Eklund pissade på ett nummer av Filter.

 

Allt började en onsdagskväll i oktober. Anders Bengtsson satt hemma i sin källare och slötittade på en Champions League-sändning. Samtidigt bläddrade han i några nummer av tidskriften The New Yorker i jakt på skitnödiga paralleller till fotbollsvärlden som han kunde använda i Offsides podcast (som för övrigt är »en av de långtråkigaste och mest humorbefriade poddar som finns«, om man ska tro DN:s Johan Croneman). Det var då det ringde på Anders telefon.

– Det var en man, så mycket kan jag avslöja, säger Anders Bengtsson. Han presenterade sig som en »person nära beslutsfattarna på Svensk Handel« men sade att han inte ingick i den innersta kretsen. Det var lite kryptiskt, det kan jag hålla med om. Däremot var hans ord tydliga: »Offsideprenumerationen kommer att bli årets julklapp. Att läsa fotbollsjournalistik i världsklass är på tapeten.«

När Anders minns tillbaka till samtalet ler han med hela ansiktet.

– Det har så klart varit en dröm under Offsides drygt 20 år. Man har sett så många konstiga prylar bli Årets julklapp under åren: Mössan 2003, Pokersetet 2005, Råsaftcentrifugen 2013, VR-glasögonen 2016 … Så när jag hör att Offsideprenumerationen ska lyftas fram är det …

Anders ögon fylls av tårar.

– Ren och skär glädje. Och den där euforin satt i fram till den 18 november. Vi har firat över zoom i flera veckor – champagne har druckits – och Johan har varit så lycklig att han lyckats förtränga smärtan av det liktorn som han i vanliga fall lider så mycket av. Den 18 november satt vi redo på redaktionen för att skicka ut pressmeddelande. Vi hade förberett kampanjer i sociala medier, vi hade spelat in reklamfilmer som skulle bli virala, vi var beredda att få tusentals nya prenumeranter. »Det blir minst 5 000 nya«, ropade vår webbredaktör Fredrik Tillberg titt som tätt.

Anders berättar att han slog sönder sin dator sekunderna efter att Svensk Handel avslöjat årets julklapp 2020.

– Många har kallat mig för fotbollsjournalistikens Zinedine Zidane under åren, och jag vet inte … Det har känts lite överdrivet. Men just där och då kunde jag sannerligen identifiera mig med Zidane. Jag ville skalla alla jävlar på Svensk Handel, jag ville sänka dem som Zidane sänkte Materazzi. Stormkök? Är det ett skämt eller? Zlatan skickade ett meddelande till mig. »Svensk Handel är lika inkompetenta som Janne A.«

Kommande dagar beskrivs som »nattsvarta«. Johans liktorn kom tillbaka, Mattias Göransson drog ihop en grävgrupp som skulle avslöja inkompetensen inom Svensk Handel (enligt en källa avbröts arbetet när de hittade kopplingar mellan branschorganisationen och mordet på Olof Palme) och det är först i dag, en vecka senare, som Anders Bengtsson orkar blicka framåt igen.

– Jag säger som Daniel Majstorovic sade: »Jag är en karaktär.« Jag måste leda Offside genom den här krisen. Jag tänker också på vad Patrik »Bjärred« Andersson sa: »Det är i motvind som draken lyfter.« Vad som hände, hur Svensk Handel kunde göra så här mot oss … det är något vi aldrig kommer att få svar på. Det går rykten om att det är Thomas Wilbacher som hittat på allt, att det var han som låg bakom samtalet till mig den där onsdagskvällen.

Wilbacher på Tutto Balutto?

– Ja, Gugges polare. Det ska ha att göra med att Johan och jag en gång uttalade namnet på hans tidigare podd Calciomania fel. Men jag har pratat med Wilbacher och han förnekar det.

Vad sade han?

– »Tar vi och stryper joddlet, va? Sanslösa Svensk Handel … «

 

Det är en månad kvar till julafton. Jag frågar hur Anders ska tillbringa tiden mellan då och nu.

– Arbeta! Det är bara hårt jobb som gäller. Vi är inte dummare än att vi förstår att vi väldigt länge var med i diskussionerna om Årets julklapp, kanske föll vi precis innan målsnöret? Jobbar vi hårdare än någonsin kommer den där jävla utmärkelsen att komma. Och det ser bra ut, vi har ett riktigt starkt nummer på väg ut till våra prenumeranter med en text som vi vågar lova blir rekordläst på vår sajt. Dessutom är Johan snart tillbaka från sin föräldraledighet. Poddar varje vecka igen, många fina reportageidéer på gång … Vi går in i 2021 med tro på oss själva.

Till sist, vad önskar du dig just nu?

– Att Thiago Alcantara blir spelklar för Liverpool och att den som läser det här ger bort en Offsideprenumeration i julklapp – aningen till sig själv eller till en vän. Man får en signerad bok på köpet! Skit i stormköket.

 


Ge bort en Offsideprenumeration i julklapp: Årets julklapp: fotbollsjournalistik i världsklass!

Och givetvis: vill man bara bli prenumerant och pröjsa 39 kronor i månaden, utan bindningstid, går det så klart också. Då får du tidningen hem i brevlådan och tillgång till samtliga reportage på vår hemsida.

Artikeln publicerades 25 november 2020 och är skriven av .

Annons