År 2000 var Halmstads BK och Umeå IK Sveriges två bästa fotbollslag. Malmö FF låg inte i Allsvenskan. Luis Figo utsågs till världens främsta spelare och Sunderland förbjöd Stefan Schwarz att åka till rymden.

Samma år nådde Offsides första nummer tidningskioskerna. På omslaget syntes en 19-årig Kennedy Bakircioglu. I reportaget fick läsaren följa med till restaurang Eagle i Södertälje där han tog för mycket dressing på salladen, till januariträningen i Årsta där tränaren Sören Cratz skällde på honom, till vännen Errol Urums bil där frågan om varför Kennedys pappa aldrig nådde Allsvenskan analyserades på djupet. 

Andra texter har satt större avtryck, men detta debutnummers första reportage var ändå en bra programförklaring för vad Offside ville vara. Och fortfarande vill. I en medievärld av åsiktsinflation har vi alltid som mål att skildra verkligheten som den är. Vi lägger lite tid på att tycka – men mycket tid på att tjata. På klubbar, tränare, spelare och supportrar. Får vi åka med i spelarbussen? Kan vi hänga på när du träffar läkaren? Finns det plats för oss på taktikmötet? Ganska ofta får vi nej. Men i grunden gillar de flesta när man verkligen intresserar sig för deras värv. Och ju bättre tillgång, desto bättre reportage.

 

Sådan journalistik kostar. Sedan vi tog över som chefredaktörer 2012 har vi brottats med en vikande annonsmarknad och mitt i denna gjort slut med spelbolagen. I det läget hade det varit lätt att ersätta några av reportagen med krönikor. Åsikter kostar lite. Dessutom når de ofta många läsare. Vi vill inte gå den vägen. Tycker vi något kan vi babbla om det i vår podcast. Tidningen Offside förblir vad den alltid har varit och vi kan inte nog glädjas åt att ni fortfarande är många som uppskattar det.

Nu håller vi ett 20-årsnummer i händerna och som vanligt har vi gjort det svårt för oss. Det enkla hade varit att bara blicka tillbaka på sådant vi redan skrivit om. Vi ville hellre göra nya reportage och har därför försökt hitta berättelser (små som stora) från 20 matcher (små som stora) som spelats under Offsides levnadstid. 

Temat kunde nog vara tydligare. Men här finns en massa bra fotbollsläsning. Och det är det vi lever för.

Trevlig läsning,
Anders Bengtsson och Johan Orrenius
Chefredaktörer på Offside


Läs det nya jubileumsnumret på webben: Offside 1/2020.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Offsidesnack

Vinn ett Zlatan Sport Kit!

Publicerad 30 september 2020

Offsidesnack

Bra snack, boys!

Publicerad 10 juni 2020

Offsidesnack

Hajfenan

Publicerad 17 april 2020

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 23 mars 2020

Offsidesnack

Tack för 20 år!

Publicerad 10 februari 2020

Offsidesnack

Hurraaa!

Publicerad 27 januari 2020

Offsidesnack

Yassines debutmål!

Publicerad 16 januari 2020

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 26 november 2019

Offsidesnack

Offsidewebben växer

Publicerad 17 september 2019

Offsidesnack

Möten i världen

Publicerad 13 september 2019

Offsidesnack

Kosovo går obesegrat

Publicerad 10 september 2019

Offsidesnack

Älska din fiende

Publicerad 10 maj 2019