David Berg skriver om ett engelsk-filippinskt brödrapar som sticker ut från mängden. 

Text: David Berg

James och Phil Younghusband hade spelat ungdomsfotboll för Chelsea i åtta år när klubben berättade att det filippinska fotbollsförbundet hade ringt. Förbundskaptenen för Filippinernas U23-landslag ville ha med bröderna på nästa samling. Inga konstigheter, eftersom deras mor var filippinska kunde James och Phil representera den sydostasiatiska ögruppen trots att de var födda och uppväxta i Ashford strax utanför London. 

När de 18- och 19-åriga bröderna stämplade in på samlingen fick de veta att förbundet hade fått tips om dem från en anonym supporter. Supportern hade genom Football Manager upptäckt att två bröder i Chelseas ungdomsakademi hade filippinskt ursprung. Tack vare det populära datorspelet öppnades dörrarna för James och Phil till många gemensamma år i den filippinska landslagströjan.

 

I den engelska klubblagsfotbollen lyckades ingen av bröderna slå igenom. Den yngre brodern Phil vann förvisso reservlagsskytteligan och fick sommaren 2005 vara med på Chelseas försäsong under José Mourinho. Men efter en misslyckad lånesejour i danska Esbjerg lämnade han Chelsea, 22 år gammal, utan att ha A-lagsdebuterat. Istället fick anfallaren chansen att spela för ett lag som kunde utmana om ligatiteln på Filippinerna.

Förutom en geografisk närhet till landslagssamlingarna fanns det en privat aspekt som underlättade flytten. Sedan ett par år bodde brödernas mamma och lillasyster på Filippinerna, pappan hade gått bort något år tidigare.

Phil var den första av bröderna som flyttade till Manila när han 2009 skrev på för San Breda. Den äldre brodern James hade lämnat Chelsea redan 2005 och sedan dess härjat runt i flera mindre klubbar i England. Två år efter Phil skrev även James på för San Breda. Året därpå värvades brödraparet till ett annat topplag, Loyola Meralco Sparks.

I samma veva dog mamman till följd av en hjärtattack. Eftersom Phil och James syster var i yngre tonåren fick bröderna ta över vårdnaden, med viss hjälp av släktingar och vänner.

 

Trots att de har representerat flera filippinska topplag har ingen av bröderna Younghusband ännu vunnit någon klubblagstitel. Däremot har de firat stora framgångar med Azkals (»Gatuhundarna«), som landslaget kallas. Phil Younghusband har gjort 52 mål på 108 landskamper för Filippinerna – flest någonsin. Redan i sin andra landskamp, en kvalmatch till sydostasiatiska mästerskapen, gjorde han fyra mål när Filippinerna slog Östtimor med 7-0.

Även om James Younghusband också har haft en framgångsrik landslagskarriär med över 100 landskamper, har han alltid verkat i skuggan av sin yngre bror.

 

Efter två säsonger i Davao Aguilas är bröderna nu klubblösa. När Filippinerna för första gången deltog i Asian Cup i januari valde förbundskapten Sven-Göran Eriksson att bänka duon. Phil hoppade in i samtliga matcher i gruppspelet medan James bara fick spela sista halvtimmen i förlustmatchen mot Kirgizistan, som innebar att laget åkte ut.  

Skulle 31- och 32-åringen inte få nya klubbadresser i år har de sidokarriärer som fotomodeller att luta sig mot. Men så länge Football Manager existerar finns det kanske hopp även för deras fotboll?

x
Artikeln publicerades 2 april 2019 och är skriven av .

Annons