Offsides praktikant under våren heter David Berg. På redaktionen fascineras vi av Davids egenhet att hålla på ett lag i varje land, något som lever kvar sedan han bläddrade igenom text-TV-tabellerna som barn. Han tror också att det bottnar i en nyfikenhet på andra kulturer.

– Livet blir roligare med flera favoritlag, menar David. Dessutom fungerar det som ett socialt redskap. Jag brukar använda mina favoritklubbar som isbrytare vid tråkiga middagar och tillställningar. Mottagandet varierar beroende på omständigheter och tajming.

Här finns förstås utrymme för en fin liten guide. Vi bad David att lista fem favoritlag som höjer middagsstämningen.

1. Tractor Sazi, Iran

– En av mina absoluta favoritklubbar utanför Sveriges gränser. Den har gett mig många iranska vänner genom åren. Och en gång räddade Tractor en ganska stel middag med en utbytesstudent som visade sig vara från Tractors hemstad Tabriz. Tractor Sazi är ungefär som ett iranskt Athletic Club och betraktas som ett flaggskepp för den azeriska befolkningen i landet. Om inte den romantiken räcker för att fånga gästernas intresse kan man också nämna att deras lokalrivaler heter Machine Sazi. Roliga lagnamn går alltid hem.

2. Simba SC, Tanzania

– På tal om roliga lagnamn. Till sommaren har nyinspelningen av Lejonkungen biopremiär i Sverige. I min umgängeskrets tittar vi en del på film och ofta kommer samtalen in på vad som just nu visas på bio. Då är det ett utmärkt tillfälle att nämna Simba SC – en fin klubb från Tanzania. Simba var från början en utbrytning från landets mest framgångsrika klubb, Young Africans. De två rivalklubbarna möts varje år i ett av Afrikas hetaste derbyn i Dar es Salaam. 

3. FK Renova, Makedonien

– Samtalsämnen som återkommer vid nästan alla småstela parmiddagar är avfall och återvinning. Låter man matavfallet bli biogas? Måste man separera plastmunstycket från mjölkpaketen innan det slängs för återvinning? Frågor som diskuteras till leda, men också ett perfekt läge att skifta fokus till den makedonska fotbollen, där ett av ligans mittenlag heter Renova. Kom ihåg att denna övergång passar bäst i Västsverige, där Renova är en stor avfallsentreprenör. FK Renova grundades av albaner men är även öppen för makedonier. I ett land där just dessa folkgrupper ofta står mot varandra fungerar klubben som bevis för fotbollen som ett integrationsredskap.

4. Super Power FC, Thailand

– En vanlig existentiell diskussion handlar om vilken superkraft man helst skulle vilja ha. Fram till 2017 fanns det en klubb i den thailändska högstaligan som hette Super Power FC. Trots sitt namn stod laget för ett praktfiasko det året, då man slutade sist med endast sex poäng på 34 matcher. Finansiella problem till följd av en misslyckad sammanslagning med Jumpasri United ledde till att elitlicensen inte kunde betalas året därpå. Klubben är nu helt avstängd från spel fram till 2020, då man måste börja om i amatörserierna. 

5. SV Robinhood, Surinam & Robin Hood FC, Bermuda

– Dessa klubbar funkar som bäst att nämna när man vill avbryta en släktings ständiga citerande av Kalle Ankas jul. Om du inte lyckas hitta något vältajmat tillfälle får du en ny chans under Karl-Bertil Jonssons julafton några timmar senare. Både Surinam-Robinhood och Bermuda-Robin Hood är topplag i sina respektive länder, och framförallt SV Robinhood har en stark förankring i arbetarklassen.


David Berg praktiserar på redaktionen våren ut och debuterar med ett par texter i det kommande numret (som når prenumeranter från och med 25 mars). Bland annat skriver han där om brassarnas arenabaksmälla inför sommarens Copa América och om klistermärken som uttrycksform för supportrar.

Vi önskar David varmt välkommen till Offsideredaktionen!

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Offsidesnack

Hajfenan

Publicerad 17 april 2020

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 23 mars 2020

Offsidesnack

Tack för 20 år!

Publicerad 10 februari 2020

Offsidesnack

Hurraaa!

Publicerad 27 januari 2020

Offsidesnack

Yassines debutmål!

Publicerad 16 januari 2020

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 26 november 2019

Offsidesnack

Offsidewebben växer

Publicerad 17 september 2019

Offsidesnack

Möten i världen

Publicerad 13 september 2019

Offsidesnack

Kosovo går obesegrat

Publicerad 10 september 2019

Offsidesnack

Älska din fiende

Publicerad 10 maj 2019

Offsidesnack

El Clásico-bonanza

Publicerad 27 februari 2019

Offsidesnack

Champions League-läsning

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Att göra en Panenka

Publicerad 19 februari 2019