Offsidesnack Publicerad 17 april 2020

Hajfenan

Offsides praktikant under våren, Love Olsson, piggar upp sig själv med en naturskön bergsklättrardokumentär om kamratskap, återhämtning och jävlar anamma.


En vår som denna är det skönt att se människor stå inför en enorm prövning och ta sig igenom den. När jag för ett par kvällar sedan såg dokumentären Meru låg det nära till hands att dra paralleller till situationen vi nu befinner oss i. 

I dokumentären får vi följa de tre bergsklättrarna Conrad Anker, Jimmy Chin och Renan Ozturk som tar sig till Himalayabergen för att bestiga toppen på Mount Meru – berömd som »hajfenan«. En bergstopp som ingen klättrare har lyckats nå. På vägen upp balanserar trion på en såväl fysiskt som psykiskt tunn lina. De utsätts för nära döden-upplevelser, depressiva tankar och frostskador som tagna ur din värsta mardröm. Men dokumentären handlar minst lika mycket om mänskliga relationer. Dessa gemensamma påfrestningar stärker trions vänskapsband och för dessutom oss tittare närmare dem som personer. Som helhet blir resultatet en berättelse om kamratskap, återhämtning och jävlar anamma.

När filmens tre protagonister – spoiler alert! – uppnår sitt mål, ler jag bara. Att se dessa människor ställas inför en monumental utmaning, åka på fysiska och mentala smällar längs vägen och till slut lyckas ta sig igenom något som ingen annan har gjort, är i dessa tider lite extra upplyftande.

Meru finns att se på SVT Play.

Artikeln publicerades 17 april 2020 och är skriven av .

Annons