Det är som det är nu. Att rastlöst tråna efter Premier League-slutstrid, Champions League-tisdagar och allsvensk serielunk hör inte till våra mest allvarstyngda bekymmer denna vår. Men för många av oss är de där slutstriderna, fotbollskvällarna och ligalunken alltjämt en viktig och nu saknad del av vår vardag.

Någon plöjer mästerskapskrönikor, en annan fixar en fotbollsplan till sin dotter i trädgården och en tredje läser en fotbollsbok. Alla har vi våra sätt att stilla abstinensen.

Här låter vi Offsideläsare och poddlyssnare dela med sig av sina isoleringssysslor och karantäntips. Förhoppningsvis blir det en fin och förenande samling vardagsberättelser i sin enkelhet.

Skriv till oss på redaktion@offside.org.


31-årige Jakob Hasslöw från Partille jobbar på ett IT-bolag i Stockholm och »sitter instängd hemma i lägenheten« tillsammans med sin sambo sedan två veckor tillbaka.

Hur stillar du din fotbollsabstinens, Jakob?

– Kollar allsvenska klipp från 1997 och framåt.

Varför börjar du just vid 97?

– Det var då jag började följa Allsvenskan hårt. Jag är IFK:are men missade guldåren på 90-talet. Men det här suget efter gamla klipp fick jag faktiskt när jag lyssnade på Erik Nivas podd om Djurgårdens guldlag 2002. Det gav lite flashbacks. Kim Källström, som lirat i min moderklubb Partille IF, hade en hyfsad huvudroll där.

Vad ser du för typ av klipp?

– Allt möjligt, men framför allt gamla goa målkavalkader. Topp tio-listor från olika säsonger som folk pillat ihop på youtube. Det är bara att klicka vidare och vidare.

Annars då?

– Annars håller jag på med en kul grej tillsammans med två kollegor. Får jag berätta om den? Vi har en chatt där vi quizzar varandra på fotbollsspelare genom att klippa ut listan över var de har spelat, från Wikipedia. Det blir några såna om dagen.

Hur tänker du när du väljer spelare?

– Det behöver vara någon ganska känd men ändå smålurig. Senast körde jag Kleber Saarenpää, men den tog en av mina kollegor direkt. Annars hade jag en ball här innan. Se om du tar denna?

Kör.

– Inledde karriären i Zamalek 1991 till 1994, sedan vidare till Sporting i två år, innan han lirade 19 matcher för Barça mellan 1996 och 2000. Avslutade karriären i Albacete 2002.

Svårt. Detta är före min tid.

– Nigerian. Var med i VM 94 och OS 96 när Nigeria vann guld.

Klarade dina kollegor denna?

– Efter min ledtråd: »A + vad kossan säger + en grekisk gudinna. Namne med den lill…«

Amunike!

– Jajemen! Den är snygg att ta. Emmanuel Amunike. Namne med den lille fransmannen som spelade i Arsenal och nätade i VM-finalen 98, tänkte jag säga. Petit.

Handen på hjärtat: hur stor del av din dagliga arbetstid går till detta?

– Man är inte jätteeffektiv varje minut. »Ursäkta, vi får skjuta på Skypemötet, fick precis en ny spelarkarriär att bena ut här.« Nej, men det är en kul grej att varva jobbet med.

 

Text: Fredrik Tillberg
Foto: Privat

Artikeln publicerades 7 april 2020 och är skriven av .

Annons