Offsidesnack Publicerad 8 maj 2019

Kuban Krasnodars återfödelse

Foto: FC Kuban/Youtube

Bari, Rapid Bukarest och Austria Salzburg är bara några av de forna topplag som i dag återfinns på amatörnivå. David Berg skriver om ett av Europas färskaste exempel – anrika FC Kuban Krasnodar som nu startar om i den ryska femtedivisionen.

Text: David Berg

För ett år sedan, bara dagar efter den sista omgången i Rysslands andradivision FNL, blev det officiellt: Kuban Krasnodar försattes i konkurs och upplöstes. Klubben som grundades 1928 och som många betraktar som staden Krasnodars »riktiga« storklubb, fanns inte längre. De fotbollsintresserade invånarna hade således drabbats av ytterligare en sorg efter att staden, trots en nybyggd och modern arena för topplaget FC Krasnodar, inte fanns med bland spelplatserna i VM förra sommaren. 

Klubbens supportrar delades upp i två läger: vissa accepterade Kubans öde och släppte taget – andra bestämde sig för att agera. Krasnodars vice guvernör Andrei Korovka tillhörde den senare kategorin. Korovka, som tidigare hade jobbat som rådgivare i klubben, siktade in sig på det lokala tredjedivisionslaget FC Urozai. Laget sponsrades av Michel Litvak, en affärsman som tidigare hade sponsrat Kuban, och i truppen fanns flera spelare med Kubanbakgrund. Korovka initierade diskussioner om att omarbeta Urozais klubbmärke och namn för att återbilda den gamla storklubben, men det visade sig bli svårt eftersom en klubb utan elitlicens inte får återuppstå i en professionell serie inom två år. I Ryssland är de tre högsta divisionerna professionella.

Trots den goda intentionen att återuppliva en anrik och älskad fotbollsklubb var inte alla supportrar intresserade av att se Kuban återuppbyggas av samma människor som hade misslyckats tidigare. Parallellt med Urozaiprojektet försökte därför en annan grupp supportrar göra om amatörklubben Nadezhda till ett »nytt Kuban«. Amatörklubbens ägare Stanislav Lysenko hade spelat över 300 matcher för Kuban. Att han nu uppnått en ansenlig ålder av 47 år hindrade inte Lysenko från att, förutom rollen som ägare och sportchef, återuppta sin spelarkarriär – nio år efter att ha lagt skorna på hyllan. Lysenko fick med sig Artur Tlisov, Andrei Topchu och Andrei Ushenin, som alla tre hade avslutat sina fotbollskarriärer efter flera säsonger i just Kuban.

I augusti debuterade det nya laget i en regional cup och följande månad blev det officiellt med namnrättigheterna. Laget ägnade hösten och vintern åt att delta i mindre turneringar och spela träningsmatcher, och för ett par veckor sedan hade femtedivisionen Krasnodar Krai Liga I premiär.

 

I helgen spelade Kuban Krasnodar en match på Kubanstadion för första gången på nästan ett år. Efter att i nio månader ha behövt leta efter en ledig fotbollsplan att spela på, var det en stor stund för det nya Kuban att åter få inta klubbens riktiga hemmaplan. Flera dagar före matchen spikades plakat upp runtom i Krasnodar för att locka folk. Till och med i Moskva, på en vägg i närheten av tågstationen Rostokino, graffitimålades en fotbollsspelande stäppvarg iförd Kubans ställ. Intill: en grön text som löd Vazrozhdaka – återfödelse. 

De gröngula sprang ut på en helt nylagd gräsmatta inför 6 129 åskådare, vilket med råge överträffade publikrekordet för en rysk division fem-match. Arenans kapacitet är drygt 35 200 och en motsvarighet till den storleken går inte att hitta någonstans i världen för en klubb i femtedivisionen. Och hemmapremiären slutade lyckligt. Kuban slog Omega från Kurganinsk med 2–0 och den pånyttfödda klubben har inlett säsongen med tre segrar av tre möjliga.

Ararat Moskva, som representerar den armeniska befolkningen i Ryssland, och Amkar Perm är två andra klassiska ryska klubbar som försattes i konkurs förra året. Dinamo St. Petersburg har försökt starta om flera gånger. Till skillnad från exempelvis Italien där Fiorentina, Napoli och Parma har gjort liknande resor, har ingen pånyttfödd klubb ännu lyckats ta sig tillbaka till Rysslands toppdivision. Med hängivna supportrar och spelare som brinner för klubben har Kuban Krasnodar just nu bättre förutsättningar än någon annan.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 23 mars 2020

Offsidesnack

Tack för 20 år!

Publicerad 10 februari 2020

Offsidesnack

Hurraaa!

Publicerad 27 januari 2020

Offsidesnack

Yassines debutmål!

Publicerad 16 januari 2020

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 26 november 2019

Offsidesnack

Offsidewebben växer

Publicerad 17 september 2019

Offsidesnack

Möten i världen

Publicerad 13 september 2019

Offsidesnack

Kosovo går obesegrat

Publicerad 10 september 2019

Offsidesnack

Älska din fiende

Publicerad 10 maj 2019

Offsidesnack

El Clásico-bonanza

Publicerad 27 februari 2019

Offsidesnack

Champions League-läsning

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Att göra en Panenka

Publicerad 19 februari 2019

Offsidesnack

Upplåsta hjärtan

Publicerad 14 februari 2019

Offsidesnack

Spelmissbrukets offer

Publicerad 1 februari 2019

Offsidesnack

Nytt nummer av Offside!

Publicerad 28 januari 2019

Offsidesnack

Tack för 2018!

Publicerad 2 januari 2019