Det är som det är nu. Att rastlöst tråna efter Premier League-slutstrid, Champions League-tisdagar och allsvensk serielunk hör inte till våra mest allvarstyngda bekymmer denna vår. Men för många av oss är de där slutstriderna, fotbollskvällarna och ligalunken alltjämt en viktig och nu saknad del av vår vardag.

Någon plöjer mästerskapskrönikor, en annan fixar en fotbollsplan till sin dotter i trädgården och en tredje läser en fotbollsbok. Alla har vi våra sätt att stilla abstinensen.

Här låter vi Offsideläsare och poddlyssnare dela med sig av sina isoleringssysslor och karantäntips. Förhoppningsvis blir det en fin och förenande samling vardagsberättelser i sin enkelhet.

Skriv till oss på redaktion@offside.org.


När 33-årige Mattias Gradin från Nyköping höll sig hemma från sitt cykelbutiksjobb i drygt en vecka ägnade han en del tid åt en utnött VM-kassett från barndomen.

Hur stillar du din fotbollsabstinens, Mattias?

– Med SVT:s sammanfattning av VM 1982. På VHS. Nostalgi.

Är det viktigt för dig att det är på VHS?

– Det hör till nostalgin. Att kunna spola fram och tillbaka. Men bandet spelar på sista versen nuförtiden, det hoppar på några ställen.

Varför?

– Det är samma band som jag växte upp med. Jag är född 1986 men pappa spelade in krönikan från VM 82 och det var den jag hade att kolla på när jag växte upp.

Hur många gånger har du sett den?

– Oj. Eeeh…

Tresiffrigt?

– Ja, alltså jag nötte den en gång per kväll i åtminstone tio år. Elle…

Vänta nu. Du tittade på VM 82-krönikan varje kväll i tio års tid?

– Mellan att jag var 7 och 15, 16 år. Eller några kvällar kanske föll bort, så säg att jag åtminstone såg den 300 gånger om året då.

3 000 gånger har du sett krönikan.

– Något sådant. Men jag brukade somna till den, så hela krönikan har jag inte sett så många gånger. Inledningen kan jag hyfsat utantill.

Somnade du vid något särskilt tillfälle?

– Jag hann sällan fram till finalen i alla fall.

Under vilken del njuter du mest?

– Just i början på bandet. Dels för alla frisparksmål, dels för brassarna. Lekandet. Deras offensiva dominans.

Vem är din favoritbrasse?

– Éder. Många fastnade för Sócrates och Zico, men jag har alltid tyckt att det är något speciellt med vänsterfötter.

Varför?

– Det är lite udda, svårt att läsa och vänsterfotade spelare får ofta snygga träffar. Som Éders mot Sovjet. Som liten fick det mig att själv vilja bli vänsterfotad, så även om jag egentligen var högerfotad använde jag bara vänstern under en period. Och jag skulle jag nog säga att jag blev tvåfotad.

Håller vänstern Éderklass i dag?

– Den är okej, men jag är mittback i min moderklubb Tystberga Gif i division fem och börjar bli gammal i gamet. Precis som VHS-bandet spelar jag på sista versen.

 

Text: Fredrik Tillberg
Foto: Privat

x
Artikeln publicerades 9 april 2020 och är skriven av .

Annons