Foto: The Times-Picayune

Offsides favoriter: Berättelsen om Jackie Wallace

Från och med den här veckan helgtipsar Offside om läsvärda dokumentära berättelser och aktuella sporthändelser. Filters Oskar Sonn Lindell är premiärveckans gästtipsare.

THE SEARCH FOR JACKIE WALLACE (THE TIMES-PICAYUNE)

I juni 1990 gav sig fotografen Ted Jackson ut från tidningsredaktionen till South Carrollton Avenue i New Orleans, efter att ha fått ett tips om att en grupp hemlösa män byggt upp ett slags temporärt vardagsrum under en viadukt. Jackson hoppades få fotografera deras liv, men när han kom fram fanns ingen kvar; bara kvarlämnat bråte – och en halvnaken man som sov på en madrass av kartong, med ett plastöverdrag som täcke. Jackson väckte mannen och presenterade sitt ärende.

»Du borde göra ett reportage om mig«, sade mannen.

»Varför?«

»För att jag spelat i tre Super Bowl-finaler.«

Berättelsen om Jackie Wallace, som under 70-talet spelade för Minnesota Vikings, Baltimore Colts och Los Angeles Rams men sedan föll ner i ett djupt drogmissbruk, är många gånger oerhört tragisk. Men Jacksons text rymmer också hopp, kärlek – och en annorlunda historia om vänskapen mellan reportern och hans intervjuobjekt. Om att göra allt man kan för att hjälpa till, men aldrig kunna göra tillräckligt. Därtill, eftersom Jacksons huvudområde är fotografi, innehåller reportaget flera fantastiska bilder.

Artikeln publicerades 28 april 2018 och är skriven av .
Annons