Varje vecka helgtipsar Offside om läsvärda dokumentära berättelser och aktuella sporthändelser. Chefredaktör Anders Bengtsson är veckans inledande tipsare.

The Wenger revolution: twenty years of Arsenal (Bloomsbury)

De sista minuterna i Madrid. Arsenal behövde ett mål för att få till en förlängning mot Atlético Madrid. Monreal slarvade med inläggen, Welbeck fumlade med bollen.

Jag, som är väldigt långt ifrån att vara en Arsenalkille, kände för första gången en frustration över Londonlagets tillkortakommanden. Jag var till och med nervös. Och enbart för Arsène Wengers skull.

Några minuter innan elva denna torsdagskväll blåste domaren för full tid. Slut. Atlético till finalen i Europa League, Arsenal utslagna. Arsène traskade ner i spelartunneln. Adieu!

Det blev inget fint slut. En kamp om att nå Europa League – nästa säsong! Det är det som återstår för Arsenal den här våren. Så ovärdigt ändå. Lite senare pratade fransmannen inför den samlade presskåren. Hans ögon tårades.

Givetvis går det inte att kringgå det uppenbara: det som vi alla har sett de senaste åren är Arsène Wengers ansvar. Det fungerar inte längre.

När det är konstaterat kan vi ägna lite tid åt att minnas Arsène Wenger som en av de största tränarna. Han har haft sina stunder av grinighet och enögdhet, men ingen kan ta ifrån honom hans revolutionerande gärningar. Hans övertygelse om hur fotboll ska spelas. Hans framgångar.

Om dessa ska jag inte skriva. Däremot vill jag rekommendera Amy Lawrences bok från 2016: The Wenger revolution: twenty years of Arsenal. Lawrence, en av de skickligare fotbollsskribenterna de senaste åren (och stor Arsenalsupporter), har tecknat ett mäktigt porträtt över det Arsenal som Arsène Wenger rattade med så finstämd hand under (nästan) alla hans 22 år. Intervjuer med spelarna som kommit och gått, berättelser från huvudpersonen som ger inblick i bygget och inte att förglömma: fantastiska bilder på Arsène Wenger. Boken innehåller en bildskatt som gör en lycklig, något som möjliggörs då Lawrence samarbetat med Stuart MacFarlane, Arsenals officiella klubbfotograf sedan 2001.

Jag började bläddrade i boken sent i går, minuterna efter att 68-åringen försvunnit ner i katakomberna på Wanda Metropolitano. Jag fastnade vid ett foto, en bild som är en av de mer alldagliga i boken. Egentligen inget speciellt. Men han står där vid sidlinjen och tittar ut över en plan under en match. Han har sin röda slips, sin vita skjorta, sin smala kavaj. Håret är inte så grått än. Rynkorna inte så djupa. Men han ler.

Ja, det var bara fint.

Artikeln publicerades 4 maj 2018 och är skriven av .

Annons