Offsidesnack Publicerad 4 maj 2018

Offsides favoriter: När Arsène Wenger log

Foto: Bloomsbury

Varje vecka helgtipsar Offside om läsvärda dokumentära berättelser och aktuella sporthändelser. Chefredaktör Anders Bengtsson är veckans inledande tipsare.

The Wenger revolution: twenty years of Arsenal (Bloomsbury)

De sista minuterna i Madrid. Arsenal behövde ett mål för att få till en förlängning mot Atlético Madrid. Monreal slarvade med inläggen, Welbeck fumlade med bollen.

Jag, som är väldigt långt ifrån att vara en Arsenalkille, kände för första gången en frustration över Londonlagets tillkortakommanden. Jag var till och med nervös. Och enbart för Arsène Wengers skull.

Några minuter innan elva denna torsdagskväll blåste domaren för full tid. Slut. Atlético till finalen i Europa League, Arsenal utslagna. Arsène traskade ner i spelartunneln. Adieu!

Det blev inget fint slut. En kamp om att nå Europa League – nästa säsong! Det är det som återstår för Arsenal den här våren. Så ovärdigt ändå. Lite senare pratade fransmannen inför den samlade presskåren. Hans ögon tårades.

Givetvis går det inte att kringgå det uppenbara: det som vi alla har sett de senaste åren är Arsène Wengers ansvar. Det fungerar inte längre.

När det är konstaterat kan vi ägna lite tid åt att minnas Arsène Wenger som en av de största tränarna. Han har haft sina stunder av grinighet och enögdhet, men ingen kan ta ifrån honom hans revolutionerande gärningar. Hans övertygelse om hur fotboll ska spelas. Hans framgångar.

Om dessa ska jag inte skriva. Däremot vill jag rekommendera Amy Lawrences bok från 2016: The Wenger revolution: twenty years of Arsenal. Lawrence, en av de skickligare fotbollsskribenterna de senaste åren (och stor Arsenalsupporter), har tecknat ett mäktigt porträtt över det Arsenal som Arsène Wenger rattade med så finstämd hand under (nästan) alla hans 22 år. Intervjuer med spelarna som kommit och gått, berättelser från huvudpersonen som ger inblick i bygget och inte att förglömma: fantastiska bilder på Arsène Wenger. Boken innehåller en bildskatt som gör en lycklig, något som möjliggörs då Lawrence samarbetat med Stuart MacFarlane, Arsenals officiella klubbfotograf sedan 2001.

Jag började bläddrade i boken sent i går, minuterna efter att 68-åringen försvunnit ner i katakomberna på Wanda Metropolitano. Jag fastnade vid ett foto, en bild som är en av de mer alldagliga i boken. Egentligen inget speciellt. Men han står där vid sidlinjen och tittar ut över en plan under en match. Han har sin röda slips, sin vita skjorta, sin smala kavaj. Håret är inte så grått än. Rynkorna inte så djupa. Men han ler.

Ja, det var bara fint.

Annons

Annons

Annons

Fler inlägg

Offsidesnack

Bra snack, boys!

Publicerad 10 juni 2020

Offsidesnack

Hajfenan

Publicerad 17 april 2020

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 23 mars 2020

Offsidesnack

Tack för 20 år!

Publicerad 10 februari 2020

Offsidesnack

Hurraaa!

Publicerad 27 januari 2020

Offsidesnack

Yassines debutmål!

Publicerad 16 januari 2020

Offsidesnack

Nytt nummer på väg!

Publicerad 26 november 2019

Offsidesnack

Offsidewebben växer

Publicerad 17 september 2019

Offsidesnack

Möten i världen

Publicerad 13 september 2019

Offsidesnack

Kosovo går obesegrat

Publicerad 10 september 2019

Offsidesnack

Älska din fiende

Publicerad 10 maj 2019