Varje helg tipsar Offside om läs-, hör- eller sevärda dokumentära berättelser och aktuella sporthändelser. Offsides chefredaktör Johan Orrenius är veckans andra tipsare.

World Cup 2014: England, Brazil and Netherlands cliches analysed (BBC Sport)

»Afrikanska lag kan inte försvara!«

»England är sämst på straffar!«

»Inga gör fler frisparksmål än brassarna!«

»Sydamerikanska lag spelar fulast!«

Inför herr-VM 2014 tog engelska BBC ett enkelt men rätt genialt grepp. De utgick från allmänna fördomar om landslag och fotbollskontinenter och undersökte huruvida de stämde. Vi människor gillar att generalisera och dela in saker i olika kategorier. Det blir ju så mycket mer bekvämt då. Men riskerna är uppenbara. Förutom att antagandet kan vara fel från början är sannolikheten stor att man sedan kommer att vilja sortera in händelser (eller till och med människor) i sina redan förutbestämda kategorier. Gråskalan försvinner. Fotbollsfördomar är kanske inte världens mest allvarliga grej, men tillräckligt intressant för att jag ska läsa varje ord och grafik i BBC:s genomgång.

Det slår mig nu att vi på Offside för fyra år sedan bestämde att sno denna idé till nästkommande VM. Någon borde ha skrivit upp det på en planeringstavla, för när det åter blev dags att göra ett VM-nummer kom förstås ingen av oss ihåg det. Så det blir till att läsa om BBC:s nördiga, tankeväckande och faktiskt roliga kartläggning en gång till. Och kom ihåg att Tyskland alltid vinner straffsparksläggningar! Eller hur var det nu?


Även om vårt nya VM-nummer saknar en detaljrik kartläggning som slår hål på VM-klichéer så innehåller det en del annat som är läsvärt. Botanisera i den färska lässkatten genom att klicka på bilden nedan:


Artikeln publicerades 27 maj 2018 och är skriven av .

Annons