På lördagsmorgonen offentliggjordes vinnarna i Årets Bild 2019 – Sveriges största tävling i fotojournalistik. Med glädje och stolthet konstaterar vi att Offsides husfotograf och bildredaktör Daniel Nilsson vann förstapris i kategorin Årets sportreportage för sitt bildreportage om Markus Rosenbergs sista hemmamatch.

Juryns motivering: »En extremt skickligt berättad historia inom snäva begränsningar. Två timmar och en fotbollsplan. Varje bild har en funktion, en stor variation och är så där äkta. Hela historien har ett otroligt fint dramaturgiskt anslag.«

– Här sätter man kaffet i halsen när man ser prisutdelningen på Youtube, hälsar Daniel från sin morgonsoffa i Malmö. Otroligt roligt att guldet går till ett fotbollsreportage och till oss på Offside! En stor ära såklart. Just den här matchen hade många ingredienser för ett bra bildreportage. Rosenbergs farväl och sista match på hemmaplan. En spelare som jag har fotograferat mycket under de senaste 15 åren och som avslutade med ett sista mål, i den sista minuten, med sin sista spark. En fin avslutning på en lång karriär, och det här priset blev också en fin avslutning på mina många bilder av honom genom åren.

– Sedan är det som alltid en blandning av både tur och skicklighet att man råkar sitta på rätt ställe, och lyckas få en bild i exakt rätt ögonblick, fortsätter Daniel. Att jag lyckades fånga ansiktsuttrycket på både Markus och Dynamo Kievs målvakt Heorhiy Bushchan innan bollen borrar sig in nätmaskorna, att jag hann få två (!) bilder på Rosenberg stora kram i publikhavet innan jag själv hamnade på marken under supportrarna som rusade in. Känslosamma ögonblick som stannar kvar länge, både i fotbollshistorien, men speciellt hos Malmöpubliken.

På sidorna 42-43 i Offside 1/2020 publicerar vi en bild ur det vinnande bidraget, och reportaget i sin helhet finns att njuta av via den här länken (just nu upplåst): Malmömagi.

– Nu fortsätter vi att göra bra bildreportage, men innan dess tar vi en kopp kaffe till och firar lite, avslutar Daniel.

På grund av coronautbrottet ställdes den planerade Årets Bild-galan i Helsingborg in, och istället presenterades fototävlingens vinnare i en prisutdelningsfilm på Youtube. Spola fram 27 minuter i videon för att se när Daniels reportage prisas:

 

Artikeln publicerades 21 mars 2020 och är skriven av .

Annons