Allsvenskans bästa musiker, Ossian Ekenger och Anton Svanberg.

Finstämd fotbollsmusik om VM ’98 och Allsvenskan

Under förra veckans Offside Live-turné hade vi sällskap av musikerna Anton Svanberg och Ossian Ekenger. Duon uppträdde varje kväll med två specialskrivna låtar om Allsvenskan. Till vardags håller de, under namnet »Seder och Ljung«, ett annat fotbollsmusikaliskt projekt vid liv. Vi bad duon att skriva några rader om vad de håller på med.


Text: Ossian Ekenger

Seder och Ljungs VM ’98-projekt påbörjades våren 2008, lagom till tioårsjubileet. Målsättningen var enkel och antagligen oöverstiglig: att spela in en låt för varje spelare som spelade från start i sitt landslags öppningsmatch i fotbolls-VM 1998. 32 lag x 11 spelare = 352 låtar.

I början var många i bekantskapskretsen entusiastiska. Kanske kan man med gemensamma krafter avverka en spelare i veckan? Då är man klar på sju år. Spelare paxades, listor upprättades. Men det visade sig snabbt att det bara var två som tog projektet på största allvar: Anton Svanberg (under olika pseudonymer) och Ossian Ekenger. Prognosen korrigerades. En låt i månaden. Trettio år. Färdigt 2038.

Tio år senare kan vi konstatera att vi bara nästan håller takten. Trots att artister som Chuck Morgan, Haiti och Jonas & Kapstaden periodvis dragit strån till stacken är inte mer än 81 spelare inspelade – eller 7.36 startelvor, som vi säger när vi snackar delmål. Var och en uppladdad med bild och introduktion på sederochljung.blogspot.se. Var och en mer eller mindre trogen sin förlaga.

 

Sommaren 2018 uppmärksammades projektet i SVT, P1, P3 och P4 Göteborg i samband med stundande världsmästerskap. Vi framförde låtar tillägnade Demetrio Albertini, Christian Vieri, bröderna de Boer och Ivaylo Yordanov i radiostudios och mellan avbytarbåsen på Gamla Ullevi. Och bara några månader senare togs nästa steg. Ett telefonsamtal till fotbollsmagasinet Offsides ansvarige utgivare Anders Bengtsson angående underhållning på eventuell julfest.

Det blev aldrig någon julfest. Men däremot ett erbjudande att skriva musiken till Offsides planerade scenföreställning Offside Live. Med den ena foten fast förankrad i VM 1998 trevade sig den andra fram i den allsvenska nutidshistorien. »Allsvenskan i genomsnitt« är ett balladartat porträtt av seriens vardag. Matcher spelas, några hejar på, någon jobbar på kansliet. Trots att säsongen innehåller 240 matcher står segraren sällan klar innan de allra sista har spelats. »Etta i mitt hjärta« ser fram emot kommande säsong genom att minnas den föregående, och ställer frågor som tar ett steg framåt och två steg tillbaka.

Text: Ossian Ekenger

Artikeln publicerades 27 mars 2019 och är skriven av .
Annons