I helgen anordnade Svenska Fotbollssupporterunionen (SFSU) sitt tionde årsmöte i Örebro. Offside frågar den omvalda ordföranden Sofia Bohlin vad hon funderar på inför sitt fjärde år på ordförandestolen.
– Spelschemat, säger hon. Hur matcherna i Allsvenskan och Superettan ska schemaläggas är en av SFSU:s fokusfrågor inför 2019. Nu ska vi sammanställa förslagen från årsmöteshelgen för att senare i veckan gå ut med vilken riktning vi vill ta.
Vad vill ni?
– Komma ifrån ett spelschema med matcher sju dagar i veckan. Vi förstår att det är ett komplext arbete med många variabler att ta hänsyn till, men om vi ska lyfta svensk fotboll behövs en bättre struktur där matchbesökarnas förutsättningar inte nedprioriteras av TV-tider. Vilken läktarsektion man än vill hålla till på ska man känna att det finns en kontinuitet i när matcherna spelas. Vi vill begränsa antalet speldagar och ge helg större fokus, men också anpassa avsparkstider utifrån hemma- och bortasupportrarnas bästa möjligheter att vara på plats.
Hur gör man det?
– Många klubbars supportrar tar upp Östersundsexemplet: Om till exempel Malmö FF möter ÖFK borta klockan 17.30 en söndag är det omöjligt för bortasupportrarna att ta sig hem efter matchen och jobba på måndag morgon. Om matchen istället läggs 15.00 hinner de ta sista flyget hem. Det är en liten grej att åtgärda men som skulle kunna ha stor betydelse.
Vilka supporterfrågor, förutom spelschemat, är just nu viktiga?
– Föreningsdemokratin. Vi lanserade nyligen en ny sajt och därifrån vill vi nu utveckla en levande plattform. Under en tvåårsperiod ska en projektgrupp, tillsammans med Svensk Elitfotboll (Sef), besöka samtliga medlemsföreningar för att utbilda dem i föreningsdemokrati.
Varför är det viktigt?
– För att öka och bredda förståelsen i styrkan med föreningsdemokratin. Vi måste förvalta vår kunskap genom att utbilda och engagera medlemmar i supporterföreningarna, men även klubbarnas personal och styrelser. Vissa hamnar i en tankevurpa att det här belastar föreningarna. Med mer kunskap kan de lättare se tillgångarna.
Något mer?
– Utvecklingen i kommunikationen med polisen är en annan fråga som aktualiserats under året och som vi kommer arbeta vidare med i vinter. Vi vill komma ifrån det som har skett under 2018, då reducerad ståplats använts som ett medel emot pyrotekniken. Det har vi faktiskt inte sett några resultat av. Det funkar inte. Snarare blir det en kollektiv och ekonomisk bestraffning för utvalda föreningar. Där finns det just nu en stor oro.
Hur vill ni lösa det?
– Ett bra första steg vore att polisen börjar prata med oss. Vi sträcker ut handen för att bygga upp en dialog, men än så länge har det inte lett någonstans. På lokal individnivå finns kontakt, men SFSU jobbar nationellt och det är där besluten tas.
- Mer:
- Offsidesnack