Text: Anders Bengtsson

– Jaha, då så, sade Johan.

Det var ett par veckor efter sommarledigheten 2018 och vi hade haft ett gäng möten med vår VD Anna Falck. Vi hade vänt och vridit på de ekonomiska siffrorna, kikat på vad vi kunde spara in på, funderat på om vi kunde hitta nya intäkter.

Under några månaders tid hade jag också förklarat för bolagets ledningsgrupp hur vi resonerade, varför vi så gärna ville det här.

Så när jag berättade för Johan att även styrelsen stod bakom vår vilja att avsluta samtliga samarbeten med spelbolag, var det med ett nervöst leende på läpparna som Johan sade »Jaha, då så.«

Nu fanns det ingen återvändo. Vi hade slagits för ett beslut som innebar att vi med omedelbar verkan tackade nej till 500 000–700 000 kronor varje år, nu var det upp till oss att se till så att inte Offside tvingades lägga ner hela verksamheten. Vi var fullt medvetna om det höga spel som vi spelade.

I flera år hade Fotbollsmagasinet Offside kämpat med näbbar och klor för att inte göra minusresultat. Annonsintäkterna, trots spelbolagens injektioner, var ständigt vikande (under mina 14 år på Offside har annonsintäkterna halverats – från nästan tre miljoner/år till 1,5 miljoner/år).

Det skissades på att lansera en ny podd, en prishöjning på tidningen diskuterades … Vi pratade om att göra en föreställning som utgick från Offsides podcast och som förhoppningsvis kunde generera nya intäkter. Men allt var ändå väldigt oklart. Det enda som var klart var att vi skulle gå ut med beslutet i oktober.

Våra annonssäljare Nisse och Henning kontaktade spelbolagen som hade avtal med oss. Avtalen revs eller sades upp. Vi skrev ihop ett pressmeddelande. Johan och jag spelade in en kort film som vi skulle sprida i våra sociala medier. »Kanske typ Resumé uppmärksammar oss«, tänkte vi. »Kanske blir några prenumeranter glada och förlänger sin prenumeration«, hoppades vi.

 

Oktober kom. Vi berättade om »Spelstopp«. Och det small till! Vi hamnade på sidan 100 på text-TV! På sidan 303 kunde man läsa varför. »Magasin slutar med spelreklam«, stod det i rubriken. Ekot, DN Kultur … ja, faktiskt de flesta tyngre mediehus skrev eller rapporterade om oss.

Det var några overkliga dagar. Vårt beslut att avsluta samtliga annonssamarbeten med spelbolag och nätcasinon slog kanske inte ner som en bomb. Men det var en stor grej i några dagar och uppmärksamheten blev så mycket större än vi hade kunnat föreställa oss.

Inom ett par veckor hade Offside fått nästan 1 000 nya prenumeranter. Vi överöstes med kärlek och stöttning. Några nya prenumeranter hörde av sig och var ärliga: »Jag är inte särskilt intresserad av fotboll, men jag vill stötta er i ert ställningstagande.« Andra berättade om sina egna eller någon närståendes spelproblem och hur jobbig man upplevde spelbolagens aggressiva marknadsföring.

Glädjande nog visade det sig också finnas företag som uppskattade vårt beslut, företag som ville hjälpa oss. Några klev in och köpte annonsplats, samtliga med budskapet att de gjorde det för att vi vågat gå emot strömmen. Offsides Spelstopp nådde hela vägen in i The Guardians styrelserum, där det diskuterades liknande principbeslut.

 

Den nya tillströmningen av prenumeranter och annonsörer var inget vi hade räknat med, och plötsligt förstod vi att det kanske skulle gå ihop ekonomiskt.

Nu har det gått ett år, och för någon vecka sedan satt jag med kommande års budget. Jag kikade då på 2018/2019 resultatrapport. En vinst på strax över 300 000 kronor. Svarta siffror alltså, för första gången på tre år. Det är såklart något vi är oerhört glada över, men bakom dessa siffror finns det också en besvärlig sanning. Siffrorna viker på nytt neråt. Spelstopp var, på kortare sikt, en ekonomisk framgång. De nya prenumeranterna, de nya annonsörerna, samt vårt medvetande om att varje krona måste ge resultat, hjälpte oss. Orup hjälpte oss. Artisten, och den mångårige prenumeranten och poddlyssnaren, donerade 100 000 kronor till oss efter en spelning i Globen. Offside Live, den där föreställningen som vi spånade på i augusti i fjol, blev av. Fem utsålda kvällar gav oss välbehövliga intäkter.

Men som Janne Andersson brukar säga: Då var då, nu är nu.

Den skjuts vi fick på grund av Spelstopp har avtagit i fart. Vi verkar i en bransch som kämpar på många olika plan, tidningsredaktion efter tidningsredaktion skär ner på både personal och ambitioner. Vår norska motsvarighet Josimar meddelade nyligen att man är på ruinens brant, hårdrocksmagasinet Close-Up berättade nyss att man efter 28 år tvingas ge upp. Amerikanska Sports Illustrated ska minska personalen med hälften. Vi vill inte gå åt det hållet. Vi vill satsa framåt, bli ännu bättre. Och vi tror på riktigt att det går.

 

Om bara ett par månader fyller Fotbollsmagasinet Offside 20 år. I 20 år har Offside producerat fotbollsjournalistik i yttersta världsklass (så är det bara, finns ingen anledning att hymla om det), genomarbetade reportage som inte har gått att läsa någon annanstans.

När Offside diskuterades för 20 år sedan var det några i branschen som dömde ut affärsidén innan den ens blivit verklighet. Långa texter om fotboll? »Fotbollsspelare kan inte prata och de som gillar fotboll vill inte läsa«, fick grundarna Tobias Regnell och Mattias Göransson höra mer än en gång. 

I dag hissar jag upp mitt långfinger till alla som tvivlade. Och öppnar upp min famn för en enorm kram till alla som under åren visat sin uppskattning för Offside. Alla lösnummerköpare, alla prenumeranter, alla poddlyssnare, alla annonsörer – ni har varit helt avgörande för Offsides första 20 år. Ett innerligt tack till er. Och tack till Orup!

Men jag tvingas också sträcka ut en hand. Vi kommer fortsättningsvis behöva er hjälp. Vi behöver behålla våra prenumeranter och vi behöver få nya om vi ska kunna hålla samma ambitionsnivå på vår journalistik.

För att smyga igång firandet av våra 20 första år drar vi därför i dag igång en kampanj som kommer att pågå i 20 dagar. Tecknar du en prenumeration inom 20 dagar betalar du endast totalt 20 kronor de första två månaderna (för detta får du hem ett nummer i brevlådan och tillgång till hela vår webb som rymmer mer än 1 000 reportage). Därefter blir det ordinarie pris, som är 39 kronor/månaden (ingen bindningstid).

Vi vill att du åtminstone ska ge oss en chans. I gengäld lovar vi att jobba stenhårt för att du ska bli nöjd. Vi ska fortsätta underhålla, granska och berätta om fotbollens värld som ingen annan kan eller vill göra.

Utöver kampanjpriset kommer vi så klart att fira Offsides 20 år på olika sätt. Det kommer att synas i tidningen, höras i podden, synas på hemsidan och … i teatersalongerna. Det blir en ny föreställning våren 2020 (mer om detta senare i höst)! Så jävla kul!

Klicka på den här länken om du vill testa Offside för 20 kronor.

Mot 20 nya år! 

Anders Bengtsson
Chefredaktör och ansvarig utgivare

Artikeln publicerades 7 oktober 2019 och är skriven av .

Annons