Offsidesnack Publicerad i Offside 6-2021 (29 november 2021)

Bakåtpastisch: »Tommy Svenssons episka skinnjacka«

Text: Karl Andersson

När bildkonstnären Lovisa Sköld i Göteborg fick se ett 30 år gammalt foto från Östers omklädningsrum började hon måla en 120 x 90 centimeter stor tavla.

Varför?

– Jag fick upp det här fotot i mitt flöde och blev bara lycklig. Jag älskar stämningen i rummet, att de ser så himla nöjda ut, och slängs tillbaka till min barndom. Bara det att Jesper Jansson sitter med en glasflaska från en läskback. Men framför allt fastnade jag för Tommy Svenssons episka skinnjacka. Jag gillar att jobba med kläder som material. Här fick jag förena det med idrottstemat som jag har jobbat mycket med de senaste åren.

Varför har du fastnat för idrott i ditt konstnärskap?

– Idrotten är ofta visuellt snygg. Sedan tycker jag att det är jättespännande med maskulinitet. Den är inte alls lika utforskad som det feminina, särskilt inte inom konsten. Många män använder idrotten som en kanal för sina känslor, och den här bilden gav dessutom en nyckel in i det manliga omklädningsrummet. Som kvinna är det svårt att ta sig in dit, vilket så klart gör en nyfiken.

Jag känner till nostalgiska fotbollsmän som skulle kunna betala en bra slant för tavlan.

– Jag tänkte bara att det var en skön bild att måla av, men min sambo utbrast: »Shit! Här har du något.« Så det här kanske blir min nya inriktning nu. Det är en smal men köpstark målgrupp.

Artikeln publicerades i Offside 6-2021 (29 november 2021) och är skriven av .

Annons