Offsidesnack Publicerad 28 mars 2022

»Det rann blod ner i ögonen«

Mikael Palmqvist slår världsrekord i nickar i Köln

1982 befann sig Mikael Palmqvist, då 22 år, i en TV-studio i Köln för att nicka en fotboll så många gånger som möjligt. 40 år senare minns han världsrekordet med skräckblandad förtjusning.

Text: William Stenius

Hur hamnade du i Köln för att slå ett världsrekord?

– Jag hade hållit på med bolltrixning ett tag och Kvällsposten hade skrivit något om mig. Så var det en tysk TV-show, där personer skulle försöka slå världsrekord, som kom över artikeln och tog kontakt. Folk tror att bolltrixning är en rätt oseriös grej, men jag tränade stenhårt. Brottaren Leif Andersson rådde mig att bygga upp mina nackmuskler, och Gunnar Gren tipsade om att öva på trånga och obekväma ytor, något som hjälpte mig mycket den dagen i Köln.

Vad kommer du ihåg från den dagen?

– Jag vet inte exakt hur länge jag stod och nickade, men det blev några timmar. Lamporna i studion gav ifrån sig ett jobbigt ljus, sådant man minns när man står och kollar upp i taket under en längre tid. Jag hade ett stort plåster på pannan då det lätt blir sår när man står och nickar.  Efter ett tag lossade plåstret och det rann blod ner i ögonen, men på något sätt lyckades jag rätta till plåstret. Till slut sade domaren att jag slagit rekordet. Jag tror att jag var en av få i showen som faktiskt lyckades slå ett världsrekord.

Programledaren gav dig bandage och aspirin efteråt. Fick du någon annan kompensation? 

– Nej, men produktionen betalade resan och boendet. Sedan skapade uppståndelsen andra möjligheter. Flera år efteråt blev jag bokad till invigningar, fotbollsskolor och halvtidspauser för att trixa med bollen.

Intervjun med Mikael förekommer i nya Offside 2/2022.

 

Rekordbra?

Offside listar fem andra bolltrollare vars unika bedrifter vi nog ändå hade klarat oss utan.

2019 – Elvaårige nigerianen Chinonso Eche trixar med en boll 111 gånger på en minut samtidigt som han balanserar en annan boll på huvudet.

2018 – I TV-programmet A league of their own lyckas ex-proffset Jamie Redknapp på andra försöket dämpa en boll som släppts från 38,92 meter – med bruten handled eftersom det första försöket gick åt helvete. Dele Alli i Everton

2017 – Tottenhams Dele Alli skrivs in i Guinness rekordbok efter att ha dubbeltunnlat lagkamraten Georges-Kévin N’Koudou åtta gånger på 30 sekunder.

2014 – Japanske yttern Takumi Minamino gör 187 high-fives på en minut under ett jippo i Osaka. Rekordet slogs två år senare och är nu 290 handklappningar.

2018 – Aston Villa-backen Axel Tuanzebe klarar av sällskapsspelet Hungry Hungry Hippos på 17,36 sekunder. Spelet är rekommenderat från fyra års ålder och går ut på att »mata din flodhäst med så många kulor som möjligt«.

Artikeln publicerades Publicerad 23 mars 2022. Uppdaterad 28 mars 2022. och är skriven av .

Annons