Foto: Tommy Efraimsson

Långa bollar på Bengt

Efter 20 års måltorka hittade Bengt Barck, 65, äntligen nätet för sitt Reymersholms IK.

– Jag har faktiskt satt två mål i höst. De senaste 20 åren har jag mest hoppat in som målvakt och back, men det hände så lite där framme så jag tänkte att jag får väl kliva upp och lira. Mot Tungelsta tog jag ner en nickskarv på bröstet och tryckte upp bollen i taket. De som såg det sa att det såg rätt stiligt ut. 

Du har tagit Reymersholms slogan – »Så många som möjligt, så länge som möjligt« – till en extrem?

– Lika bra att leva upp till den, tänker jag. Det här var min 57:e säsong i Reymers. Jag började här när jag var åtta bast och har aldrig spelat för något annat lag. 

Annons

Hur bra var du i unga år?

– Jag debuterade i A-laget 1973 och gjorde ett par säsonger i gamla division fyra. Men jobbet kom emellan elitsatsningen. I dag är jag lagledare för A-laget och tillgänglig som spelare för B- och C-laget, som håller till i Stockholms reservlagsserier. Egentligen är det ju inte meningen att en pensionär ska gå in och ta en plats från en lovande 20-åring, jag kör bara om det behövs. 

Hur håller du dig i form?

– Jag tränar ju. Sedan tar jag inga tokrusningar på matcher längre – då går baksidan på låret. Jag lever på placeringsförmågan och vill helst ha passningar på foten. »Ska ni lira mig får ni sätta den på dojjan!« säger jag till grabbarna. 

Hur reagerar motståndarna på din ålder?

– 20-åringarna garvar när de läser laguppställningarna: »Fan vad gammal du är!« Men efteråt är de impade: »Fan vad du orkar ändå!« Det är bara glada miner.

Inga planer på att lägga av?

– Nä, nä. Jag tröttnar inte på fotboll och älskar fortfarande snacket i omklädningsrummet. Det är kanske lite mer tugg om TV-spel nu än på 70-talet, annars är det ungefär detsamma.