Tabellen ljuger aldrig

Har du också glömt vilka som vann Bhutans högstaliga i fjol?* Clas Glenning, som i 20 år sammanställt maratontabeller från över 100 länder, har svaret. Frågan är varför.

– Gamla tabeller visar att fotbollen har en levande historia och inte bara handlar om nuet. Att lägga ihop alla säsonger i en maratontabell visar vilket lag som egentligen är bäst och den tabellen går inte att argumentera mot. Det finns få sajter med den här typen av tabeller och jag vill gärna se det som om jag fyller ett tomrum.

Hur mycket tid lägger du på dina tabeller?

– 10, 12 timmar i veckan. Ännu mer när säsongerna tar slut.

Annons

Vad är svårast?

– Klubbsammanslagningar kan vara luriga. Om två klubbar slås ihop under nytt namn räknar jag den som en ny klubb. Så gör man egentligen inte i statistikkretsar. »Sveriges fotbollsstatistiker« räknar in båda de gamla klubbarnas resultat i den som ligger högst i seriesystemet. Det tycker jag är orättvist. Men om en klubb däremot sväljer en annan och det inte sker något namnbyte är det enkelt. Samtidigt blir det knivigt om den gamla klubben senare återuppstår igen.

Några andra utmaningar?

– En gång försökte jag få fram alla tabeller från Uganda, men det var svårt. Via några kontakter i London, som håller på med liknande saker, lyckades jag till slut. De hade gått till ett stort bibliotek och letat fram gamla lokaltidningar från Uganda och hittat tabeller där. Förr eller senare får man alltid tag på det man vill ha.

Handen på hjärtat – gör du det här för din egen skull eller för den extrema fotbollsälskaren?

– Från början var det helt klart för min egen skull, men de senaste åren har det svängt. Jag tycker att det är kul att dela med mig av den här statistiken. Jag har inga miljonbesök på min hemsida, men att hundratals personer från hela världen uttryckt sin uppskattning genom åren får mig att vilja fortsätta.

* Transport United vann nio matcher och spelade en oavgjord när man i fjol gick obesegrade genom sin debutsäsong och blev mästare i Bhutan. Detta enligt Clas Glennings hemsida. 

Clas Glenning om fyra ligor som sticker ut:

Kanada

»Trots att landet ytmässigt är ett av världens största återfinns bara sju lag i maratontabellen och det är lag som spelat i amerikanska MLS eller USL. Men från och med i år finns det för första gången en högstaliga som avgör vem som blir kanadensisk mästare.«

Kirgizistan

»Det har spelats 26 säsonger av högsta ligan i Kirgizistan och maratontabellen innehåller 69 lag. I Sverige har 64 lag spelat i högsta serien sedan 1925. Men det kan vara så att flera lag egentligen är ett och samma. Att få reda på namnbyten kan vara väldigt svårt, framför allt när det gäller klubbar som bara finns ett par säsonger.«

Island

»Kirgizistans raka motsats. På över hundra år har bara 28 klubbar spelat i den högsta ligan på Island. Dessutom ligger Island mig nära om hjärtat på grund av mitt stora intresse för fornnordisk mytologi. Klubben Thór är exempelvis döpt efter guden Tor, Odens son och starkast av asar.«

Grekland

Annons

»I Allsvenskan är det bara Hammarby som fått poängavdrag. I den grekiska maratontabellen har hela 28 av de 66 lagen någon gång blivit av med poäng. PAS Giannina är värst med sammanlagt 99 minuspoäng. Säsongen 2002/2003 straffades man med totalt 90 minuspoäng på grund av obetalda skulder till tidigare spelare.«