Foto: Daniel Nilsson

»Ett VM utan Italien känns väldigt konstigt«

Andreas Brännström är Offsides tränarkrönikör. I sin VM-krönika beklagar han sig för ett mästerskap utan Italien.

Som tonåring i BP:s pojklag hade jag en för tiden ovanlig tränare. Det var tidigt 90-tal, Tipsextra utgjorde svensk fotbollsreligion, men tränarens villa var fylld till bredden av VHS-kassetter med matcher från olika ligor. Vår 3-5-2-uppställning var tydligt influerad av Cruijffs Barcelona och under de sista BP-åren erbjöds en ny karamell i TV-utbudet: den italienska söndagsmatchen! Inramningen med välfyllda läktare, sång och bengaler blev veckans höjdpunkt. Det var Maradona, Gullit och Matthäus blandat med inhemska favoriter som Maldini, Vialli och Baggio. Men framför allt var det själva spelet, fullt av taktik och sifferkombinationer, som fångade oss.

Söndagar under vinterhalvåret innebar morgonträning på Bosön. Vi körde på som galningar och när vi utpumpade satt i bastun efteråt var dagens Serie A-match det självklara samtalsämnet. Ibland fick vi uppgifter där vi skulle följa en backlinjes agerande eller titta på hur en central mittfältare skapade ytor åt sig själv. »Andreas, glöm nu inte att kolla hur Hässler rör sig när han har släppt bollen!«

Annons

En ung Rikard Norling ingick i ledarstaben. Han var detaljintresserad och ofta drivande i diskussionerna. Magnus Pehrsson, Sveriges senaste tränarmästare, var också med i gänget. För oss tonåringar var det ett slags outtalad utbildning. Utan att vi visste det tog vi våra första, stapplande steg mot framtida ledaruppdrag. Kursmaterialet var vi själva, vårt intresse och inte minst fotbollen i Serie A. Vi spelade in matcherna och såg dem om och om igen.

Kanske var det mot den bakgrunden som jag i höstas, mitt i den svenska VM-glädjen efter segern mot Italien, kände ett sting av besvikelse. Under returen i Milano kom jag på mig själv med att sitta med vilopuls. Trots att Sverige inte skapade en vettig målchans kändes det lugnt och de italienska fiaskoanalyserna efteråt handlade mest om att Insigne inte fått starta. Insigne!? Det är ju på gränsen till ovärdigt. För 20 år sedan handlade diskussionen om huruvida en 22-årig Totti borde vara med i TRUPPEN. Att starta var det inte tal om. Totti fick sedan stanna hemma när Italien begav sig till VM med offensiva namn som Del Piero, Chiesa, Baggio, Inzaghi och Vieri.


Vi beklagar, men du har gått in i väggen. Dessbättre är det bara en betalvägg.

Merparten av vårt material är öppet bara för våra prenumeranter (som gör det möjligt för oss att existera). Nu hoppas vi på dig också!

Som prenumerant får du:

  • Sveriges mest prisbelönta magasin i brevlådan varannan månad.
  • Fri tillgång till alla nummer digitalt samt färska artiklar som bara publiceras på hemsidan.
  • Fri bindningstid.

Dessutom får du rabatt i vår webbshop och inbjudningar till releasekvällar samt förhandsvisningar av både film och teater.

Klart jag ska bli prenumerant!

Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?