Foto: Daniel Nilsson

»Ett VM utan Italien känns väldigt konstigt«

Andreas Brännström är Offsides tränarkrönikör. I sin VM-krönika beklagar han sig för ett mästerskap utan Italien.

Som tonåring i BP:s pojklag hade jag en för tiden ovanlig tränare. Det var tidigt 90-tal, Tipsextra utgjorde svensk fotbollsreligion, men tränarens villa var fylld till bredden av VHS-kassetter med matcher från olika ligor. Vår 3-5-2-uppställning var tydligt influerad av Cruijffs Barcelona och under de sista BP-åren erbjöds en ny karamell i TV-utbudet: den italienska söndagsmatchen! Inramningen med välfyllda läktare, sång och bengaler blev veckans höjdpunkt. Det var Maradona, Gullit och Matthäus blandat med inhemska favoriter som Maldini, Vialli och Baggio. Men framför allt var det själva spelet, fullt av taktik och sifferkombinationer, som fångade oss.

Söndagar under vinterhalvåret innebar morgonträning på Bosön. Vi körde på som galningar och när vi utpumpade satt i bastun efteråt var dagens Serie A-match det självklara samtalsämnet. Ibland fick vi uppgifter där vi skulle följa en backlinjes agerande eller titta på hur en central mittfältare skapade ytor åt sig själv. »Andreas, glöm nu inte att kolla hur Hässler rör sig när han har släppt bollen!«

En ung Rikard Norling ingick i ledarstaben. Han var detaljintresserad och ofta drivande i diskussionerna. Magnus Pehrsson, Sveriges senaste tränarmästare, var också med i gänget. För oss tonåringar var det ett slags outtalad utbildning. Utan att vi visste det tog vi våra första, stapplande steg mot framtida ledaruppdrag. Kursmaterialet var vi själva, vårt intresse och inte minst fotbollen i Serie A. Vi spelade in matcherna och såg dem om och om igen.


Prenumerera på Offside för 39 kronor per månad!

Läsning på sajten och tidning i brevlådan. Avsluta när du vill.

Beställ här

Har du redan ett konto? här! Fakturaprenumerant? Aktivera ditt konto

Artikeln publicerades i Offside 3-2018 (21 maj 2018) och är skriven av .