Foto: Daniel Nilsson

»Ett VM utan Italien känns väldigt konstigt«

Andreas Brännström är Offsides tränarkrönikör. I sin VM-krönika beklagar han sig för ett mästerskap utan Italien.

Som tonåring i BP:s pojklag hade jag en för tiden ovanlig tränare. Det var tidigt 90-tal, Tipsextra utgjorde svensk fotbollsreligion, men tränarens villa var fylld till bredden av VHS-kassetter med matcher från olika ligor. Vår 3-5-2-uppställning var tydligt influerad av Cruijffs Barcelona och under de sista BP-åren erbjöds en ny karamell i TV-utbudet: den italienska söndagsmatchen! Inramningen med välfyllda läktare, sång och bengaler blev veckans höjdpunkt. Det var Maradona, Gullit och Matthäus blandat med inhemska favoriter som Maldini, Vialli och Baggio. Men framför allt var det själva spelet, fullt av taktik och sifferkombinationer, som fångade oss.

Söndagar under vinterhalvåret innebar morgonträning på Bosön. Vi körde på som galningar och när vi utpumpade satt i bastun efteråt var dagens Serie A-match det självklara samtalsämnet. Ibland fick vi uppgifter där vi skulle följa en backlinjes agerande eller titta på hur en central mittfältare skapade ytor åt sig själv. »Andreas, glöm nu inte att kolla hur Hässler rör sig när han har släppt bollen!«

En ung Rikard Norling ingick i ledarstaben. Han var detaljintresserad och ofta drivande i diskussionerna. Magnus Pehrsson, Sveriges senaste tränarmästare, var också med i gänget. För oss tonåringar var det ett slags outtalad utbildning. Utan att vi visste det tog vi våra första, stapplande steg mot framtida ledaruppdrag. Kursmaterialet var vi själva, vårt intresse och inte minst fotbollen i Serie A. Vi spelade in matcherna och såg dem om och om igen.

Annons

Kanske var det mot den bakgrunden som jag i höstas, mitt i den svenska VM-glädjen efter segern mot Italien, kände ett sting av besvikelse. Under returen i Milano kom jag på mig själv med att sitta med vilopuls. Trots att Sverige inte skapade en vettig målchans kändes det lugnt och de italienska fiaskoanalyserna efteråt handlade mest om att Insigne inte fått starta. Insigne!? Det är ju på gränsen till ovärdigt. För 20 år sedan handlade diskussionen om huruvida en 22-årig Totti borde vara med i TRUPPEN. Att starta var det inte tal om. Totti fick sedan stanna hemma när Italien begav sig till VM med offensiva namn som Del Piero, Chiesa, Baggio, Inzaghi och Vieri.

Alex Ferguson var känd för sin förmåga att i rätt tid byta ut spelare som han haft stor nytta av – »Kill your darlings«, som han uttryckte det – och länge fungerade det för Italien också. Vialli gav plats åt Baggio, som i sin tur ersattes av Del Piero. Samma sak i defensiven: arrivederci, Baresi – ciao, Maldini. Men nu? Spelare som Buffon, Chiellini och Barzagli har fantastiska karriärer bakom sig. Men att hoppet står till dem, oavsett om det gäller Juventus eller landslaget, sätter fingret på problemet. Medelåldern på de tre är 37 år. Anledningen till att de fortfarande har nyckelroller är inte att de har blivit bättre de senaste åren, utan att det för första gången är tomt där bakom.

Skälen till att ett land slutar producera ­atleter är förstås många. Låga födelsetal, ett förändrat samhälle, en oförmåga att integrera invandrarna i fotbollen är säkert alla orsaker värda att lyfta fram. Men detta är frågor som en svensk fotbollstränare nog gör bäst i att passa vidare till större samhällstänkare. Jag låter det stanna vid min inre nostalgiker, och han konstaterar att ett VM utan Italien känns väldigt konstigt.


Andreas Brännström har varit tränare för bland annat IK Sirius, AFC United och Dalkurd FF – som han fick lämna efter 2017 trots klubbens allsvenska avancemang. Det här året är han fast krönikör i Offside.