Foto: Daniel Nilsson

»Ett VM utan Italien känns väldigt konstigt«

Andreas Brännström är Offsides tränarkrönikör. I sin VM-krönika beklagar han sig för ett mästerskap utan Italien.

Som tonåring i BP:s pojklag hade jag en för tiden ovanlig tränare. Det var tidigt 90-tal, Tipsextra utgjorde svensk fotbollsreligion, men tränarens villa var fylld till bredden av VHS-kassetter med matcher från olika ligor. Vår 3-5-2-uppställning var tydligt influerad av Cruijffs Barcelona och under de sista BP-åren erbjöds en ny karamell i TV-utbudet: den italienska söndagsmatchen! Inramningen med välfyllda läktare, sång och bengaler blev veckans höjdpunkt. Det var Maradona, Gullit och Matthäus blandat med inhemska favoriter som Maldini, Vialli och Baggio. Men framför allt var det själva spelet, fullt av taktik och sifferkombinationer, som fångade oss.

Söndagar under vinterhalvåret innebar morgonträning på Bosön. Vi körde på som galningar och när vi utpumpade satt i bastun efteråt var dagens Serie A-match det självklara samtalsämnet. Ibland fick vi uppgifter där vi skulle följa en backlinjes agerande eller titta på hur en central mittfältare skapade ytor åt sig själv. »Andreas, glöm nu inte att kolla hur Hässler rör sig när han har släppt bollen!«

En ung Rikard Norling ingick i ledarstaben. Han var detaljintresserad och ofta drivande i diskussionerna. Magnus Pehrsson, Sveriges senaste tränarmästare, var också med i gänget. För oss tonåringar var det ett slags outtalad utbildning. Utan att vi visste det tog vi våra första, stapplande steg mot framtida ledaruppdrag. Kursmaterialet var vi själva, vårt intresse och inte minst fotbollen i Serie A. Vi spelade in matcherna och såg dem om och om igen.


Prova Offside i två månader för 20 kronor!

Därefter 39 kronor/månad. Avsluta när du vill.

Beställ här

För dig som redan är prenumerant är det bara att logga in och botanisera i vårt digitala arkiv.

Glömt lösenord?


Fakturaprenumerant?

Klicka här för att aktivera ditt konto