Foto: Daniel Nilsson

»Glöm din 60-sidiga powerpoint!«

Andreas Brännström är Offsides tränarkrönikör. I sin fjärde krönika får han en hektisk start på nya jobbet.

 Måndag morgon klockan sju. Första dagen på nya jobbet.

– Vad har du för storlek? Vi behöver titta på kläder. Kör du eget på match eller vill du ha det också?

Jag är nu formellt Jönköpings Södras nya huvudtränare. Det har gått snabbt. Större delen av säsongen är redan avverkad. 

Annons

– Spelarna är vana vid att få skriftlig info angående träningen, du kan använda tavlan i omklädningsrummet.

Elva omgångar återstår av Superettan.

– När du får tid sedan vore det kul att sätta sig ner och höra om din fotbollsfilosofi!

Det svider i ögonen efter en natt i bilen. Kroppen skriker efter sömn.

– Radio 15.45, funkar det?

40 nya personer att träffa. Jag försöker lägga deras namn och funktioner på minnet.

– Vi använder det här analysprogrammet, har du jobbat med det? Inte? 

Vi ligger elva i serien. En poäng ner till kvalstrecket.

– Du har fått info om cupmatchen? Vi åker efter träningen i morgon.

Cupen, ja … där rök ett par träningspass.

– Vi möter Hudiksvall borta.

Oj, ingen kort resa från Småland. Vem är påläst om Hudiksvall? Jag behöver info! Antecknar »samtal till Norrland« och att jag måste ladda hem deras senaste fyra matcher, plus deras 60 senaste fasta situationer. Aha, vi har en kille som redan har koll? Tack. Match och nattresa hem … Undrar när vi är tillbaka i Jönköping igen?

– Torsdag morgon klockan sex.

Jaha. Och så »jetlag« på spelarna efter nattresan. Där rök torsdags- och fredagsträningarna också. Vilka två saker kan jag trycka på under lördagsträningen? Vi har Varberg hemma två dagar senare. Prioritera nu! Hur mycket JAG kan jag vara? Glöm din 60-sidiga powerpoint, glöm större utläggningar om »lockande passning«, triggers, kontroll och överbelastade korridorer. Analysera snabbt. Truppens fysiska status? Mentalt? Självbild? Tidigare spelsätt? Outnyttjad potential? Akuta problem? Vad behöver vi NU? Välj, planera träning, kör!

– Möte med oldboys nästa torsdag. Funkar?

Annons

 

Jag imponeras mycket av tränare som Guardiola och Sarri (den riktiga fotbollshipstern har förmodligen gått vidare till Roberto De Zerbi när det här trycks). Det handlar inte i första hand om en fotboll jag finner intressant och sevärd. Det jag förbryllas av är att de trots den mängd detaljer deras fotboll innehåller får ihop allt så snabbt. Trots spelare som kommer in från sena semestrar efter mästerskap bara någon vecka före säsongsstart, så lyckas de båda ändå alltid på kort tid få sina lag att se totalt förändrade ut. Det går liksom inte att ta miste på vem som är tränare, trots de komplexa spelidéerna som kräver nästintill perfektion i vissa moment. 

Att sitta i en studio eller i soffan och tycka kring fotboll, ofta baserat på ett färdigt resultat, är väldigt lätt. Att vara i skarpt läge där allt får konsekvenser och där massor av snabba beslut ska tas varje dag är något annat. Samtidigt är det också yrkets charm, och mitt i torktumlaren i Jönköping inser jag att jag har saknat det.

Vi vinner cupmatchen mot Hudiksvall och även det viktiga seriemötet med Varberg på måndagen – exakt en vecka efter min ankomst. När jag kommer tillbaka till hotellet, min tillfälliga bostad, sent på kvällen har receptionen skickat upp två flasköl och ett handskrivet meddelande. »Grattis till 3 goa poäng!« står det. Man kan bli tårögd för mindre. När var nu den där oldboysträffen?


Andreas Brännström är nybliven ­tränare i Jönköp­ings Södra IF och fast krönikör i Offside hela ­säsongen.