Immun mot skitsnack

I höstas utsågs han till årets unga domare på Fotbollsgalan. Nu siktar Sebastian Johansson, 24, mot Allsvenskan. Hinder? Han hör ingenting. 

»Den 12 november 2018 klev jag upp på Globens scen och allt kändes som en dröm. Plötsligt stod jag framför så många människor och tog emot ett pris. Att få den uppskattningen … För mig var det ett bevis på att det går att ta sig långt trots att man har ett funktionshinder. Det var en motivation till att sikta ännu högre.

Det har gått snabbt att hamna här. 2014 avslutade jag mina studier på Sveriges enda gymnasium för hörselskadade – jag är döv sedan födseln. Jag skulle flytta hem till Skåne igen och hade tappat motivationen för att spela fotboll. 

Ett par år tidigare hade jag dömt ungdomsmatcher och nu bestämde jag mig för att jag ville bli fotbollsdomare. I februari 2015 började utbildningen och i mars dömde jag mina första träningsmatcher. Månaden efter det gjorde jag min första match som distriktsdomare. I dag är jag huvuddomare i division sex och assisterande domare i division fyra. Mitt mål är att nå så högt som möjligt. Först Allsvenskan, sedan Europa.

Annons

I mitt yrke är kommunikation givetvis viktigt. Ibland upplever jag att spelare inte visar respekt. Jag är en bra läppläsare och har lärt mig att säga ett par enkla fraser: »En gång till så blir det varning«, »Snälla, lägg av!« och så vidare. Det spelar ingen roll att jag inte hör. Spelarna ska alltid ha respekt för mig och mina kollegors beslut.

När jag assisterar en huvuddomare får jag alltid före matchen en skriven blankett av huvuddomaren. Hen beskriver vad hen vill ha hjälp med och hur jag ska agera. Tyvärr är den största delen av hjälpmedlen för fotbollsdomare anpassade för hörande, men signalflaggorna jag använder är ett bra tecken på att det går åt rätt håll. När jag vill uppmärksamma huvuddomaren om något trycker jag på en knapp och det vibrerar i ett band hen har runt armen. Men jag hade önskat mig ännu mer. För hörande domare finns hjälpmedel i form av mikrofoner och hörselsnäckor. Jag försöker förhålla mig positiv och hjälpa utvecklingen. Det enda jag oroar mig för är att inte få en ärlig chans.«

Berättat för Joakim Forsell.